IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI иска да има централа в Европа

Лидерът на компанията е на обиколка из Стария континент и не спира разговорите си с политици

10:38 | 01.06.23 г. 1
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P.
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P.

Сам Алтман иска да знаете, че той обича Европа.

Главният изпълнителен директор на OpenAI, разработчикът на инструмента с изкуствен интелект ChatGPT, прекара последната седмица, обикаляйки континента, като се спря в Испания, Франция, Полша, Германия и Великобритания, пише Politico. Той едновременно говори за регулиране на изкуствения интелект (ИИ) с политиците – като се срещна с националните лидери Педро Санчес, Еманюел Макрон, Матеуш Моравецки, Олаф Шолц и Риши Сунак – и търсеше локации за европейски офис на OpenAI.

„Наистина се нуждаем от офис в Европа“, коментира Алтман пред Politico по време на събитие в Париж в петък. „Освен това искаме един“. Съгласно предстоящия Закон за изкуствения интелект, разработван от Европейския съюз, компаниите, чиито потребители са базирани в блока, се нуждаят от присъствие на негова територия, а националните „надзорни органи“ отговарят за прилагането на регламента.

От премиерата си през ноември 2022 г. ChatGPT – бот, който може да създава текстове като песни, сценарии и статии, и софтуер, базиран на написани заявки – предизвика едновременно оптимизъм и притеснения за това какво ще означава възходът на изкуствения интелект за човечеството. Въпреки че някои са възхитени от мощта на инструмента при създаването на компютърен код и опростяването на офис работата, други се опасяват, че той може да се използва за генериране на масова автоматизирана дезинформация, манипулативно съдържание и други проблемни материали и дори да остави милиони хора без работа.

Въпреки това политиците изглеждат нетърпеливи да бъдат домакини най-горещата лаборатория за изкуствен интелект в света. Откривайки събитието, френският министър по дигиталните въпроси Жан-Ноел Баро прочете генерирано от ChatGPT описание на Алтман („иновативен, влиятелен, визионер“), преди да представи Франция като „страхотна държава за изкуствения интелект“, което допълва списък с активи като добри кадри, богата ядрена енергия (за захранване на компютрите в основата на ИИ) и културно наследство.

Във Великобритания, където Алтман е говорил със служителите по националната сигурност, той се е срещнал и с- премиера Риши Сунак.

Алтман все още обмисля къде да се намира новият офис.

„Ако трябваше да избирате само въз основа на това къде има най-много изследователски кадри в сферата на изкуствения интелект, бихте избрали Франция“, коментира той пред изданието. „Но бях изключително впечатлен от кадрите и енергията навсякъде“. OpenAI вече има служители, работещи в Лондон, сочат данни от LinkedIn от септември 2022 г. Организацията е създала дъщерно дружество в Обединеното кралство, показва бизнес регистърът на страната.

В Париж Алтман се опита да отхвърли информацията на Ройтерс, че OpenAI може да напусне Европейския съюз, ако Законът за изкуствения интелект се окаже твърде тежък. „Планираме да се съобразим. Искаме да предлагаме услуги в Европа“, коментира Алтман пред публиката в Париж. „Просто искаме да се уверим, че сме технически способни на това. А разговорите тази седмица бяха изключително продуктивни“, допълни той.

Предложеният от Европейската комисия през 2021 г. Закон за изкуствения интелект ще забрани някои възможности за ползване на ИИ (като социално оценяване и в някои случаи за лицево разпознаване) и ще наложи по-строги правила, свързани с безопасността и надзора, когато става дума за деликатни приложения с ИИ, считани за „високорискови“. Освен това, според версия на Закона за изкуствения интелект, приета по-рано този месец от Европейския парламент, генеративни модели като ChatGPT, които могат да създават ново съдържание като текст или снимки, ще трябва да разкрият какви защитени с авторски права материали са използвани за обучението им.

Законът, който тепърва трябва да бъде съгласуван от представители на Европейската комисия и страните членки на ЕС, адресира притесненията на творци и медийни организации, че фирмите с изкуствен интелект могат да използват тяхната интелектуална собственост без знанието им.

„Това звучи като нещо страхотно, което да поискате“, коментира Алтман. „Но заради начина, по който се събират тези масиви от данни и факта, че хората са копирали информация по всякакви начини от различни уебсайтове, да кажа, че трябва законно да гарантирам за всяко късче съдържание, защитено с авторски права, не е толкова лесно, колкото звучи“.

Алтман смята, че по-лесният начин за авторите да разберат дали работата им е била плагиатствана ще се основава на това дали имената им се появяват в заявките, които потребителите задават на изкуствения интелект. „Всеки път, в който поискате: „Искам песен в стила на Beatles”, това ще бъде ясно“, коментира той.

Като цяло обаче Алтман е оптимист за Закона за изкуствения интелект и твърди, че ще се радва да се срещне с политици от ЕС, въпреки че пропусна планираната спирка от обиколката си в Брюксел. Пред Politico той сподели че OpenAI ще се присъедини към първата инициатива на ЕС, базирана в Испания, където компаниите за изкуствен интелект ще могат да тестват доколко отговарят на нормативните изисквания.

„Ще стигне до нещо добро“, твърди той. „Нормативната яснота ще бъде нещо хубаво.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 10 месеца
нали щяха да заобикалят Европа и регулациите ?! са офиси ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още