IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn очаква изкуственият интелект да тласне нагоре сървърния ѝ бизнес

Въпреки това компанията не очаква съществено изменение в годишните си финансови резултати

22:46 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Подизпълнителят на Apple – Foxconn, обяви, че приложенията за изкуствен интелект ще подкрепят значително търсенето на нейния сървърен бизнес тази година. Въпреки това компанията запази прогнозата, че 2023 г. ще бъде без изменение във финансовите резултати икономическите проблеми по света, предава Ройтерс.

По време на годишната среща на акционерите председателят на Foxconn Лиу Юн-уей заяви, че фирмата остава предпазлива за тази година заради затягането на паричната политика, геополитическото напрежение и несигурността относно инфлацията, но сървърите са светъл лъч заради нарастващия интерес към изкуствения интелект.

„Все повече и повече хора използват ChatGPT“, коментира той. „Можете да видите, че пазарът на сървъри за изкуствен интелект ще расте много по-бързо от очакваното. Очакваме, че през втората половина на годината може да има трицифрено увеличение“.

Тайванската компания има 40% дял от световния пазар на сървъри и иска допълнително да го увеличи, допълва Лиу.

През първото тримесечие сегментът с облачни услуги и мрежови продукти на Foxconn, който включва сървърите, допринесе за 22% от приходите, нареждайки се на второ място след умната потребителска електроника (където попадат смартфоните) с нейните 56%.

Този месец Foxconn отчете 56% понижение на нетната печалба за първото тримесечие, разминавайки се с прогнозите, като записа най-големия си тримесечен спад от три години. Освен това заяви, че „видимостта“ какво да очаква за цялата година е „ограничена“.

Компанията, която е най-големият поддоставчик на електроника в света, иска да повтори успеха, който постигна с iPhone, с електромобилите.

Foxconn, чието официално име е Hon Hai Precision Industry, придоби бившия завод на General Motor в Лордстаун, Охайо, и нае бившия директор на Nissan Джун Секи, за да ръководи усилията за експанзия на този пазар, където се надява да се превърна в основен производител.

Компанията обмисля да се насочи и към веригата на доставки на батерии за електромобили отвъд Тайван, вероятно в Съединените щати, Индонезия и Индия, коментира Лиу.

Foxconn, която сглобява 70% от бройките iPhone в света, диверсифицира производството си отвъд Китай, където стриктните ограничения заради коронавируса доведоха до проблеми в най-големия завод за iPhone. Компанията също така се опитва да избегне потенциален удар по бизнеса си от нарастващото търговско напрежение между Вашингтон и Пекин.

Лиу коментира, че Китай, включително огромния завод за iPhone в Джънджоу, остава много важен за Foxconn.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още