IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Тодоров: Интересът към Web3 е жив въпреки липсата на скорошни пробиви

Възможно е в бъдеще децентрализираните социални мрежи да бъдат водещи, но има няколко предизвикателства в тази посока, изтъква ръководителят на LimeChain

11:00 | 04.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Интересът към Web3 остава жив въпреки липсата на скорошни пробиви, заяви Николай Тодоров, съосновател и главен изпълнителен директор на LimeChain, в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

„В контекста на Web3 бих направил един паралел с изкуствения интелект (ИИ). Всъщност с ИИ наблюдавахме през последните 10 години леко затишие с малки приливи и отливи, но хората работеха и в момента направихме и пробива с СhatGPT. Бих казал, че с блокчейн и Web3 нещата стоят по сходен начин. Имаше много голям шум около 2016-2017г., но въпреки че в момента сме в мечи пазар бих казал, че активността е доста висока, дори най-високата до момента и се работи доста усилено в множество направления, изтъква Тодоров.

Той смята, че има 2 направления, в които може да бъде направен истински пробив с Web3. Първото е когато големите компании започнат да възприемат самата технология, а второто направление е свързано с гейминга, където в момента се наблюдават няколко игри, които ще бъдат пуснати и ще използват блокчейн технология.

''Едно от нещата, които традиционно има в гейминг света е т.нар. колекциониране на някакви предмети - в различните игри по различни начини. На едно място може да са скинове, а в други - виртуални валути. Един от големите проблеми, които се наблюдават там според геймърите е именно това, че едно нещо, което си направил в една игра не е трансфируемо в друга игра и имено това е едно от решенията, които се опитват да бъдат реализирани.“, изтъква Тодоров.

Той коментира и метавселената. Facebook се преименува на Meta, за да обхванат цялата тази вселена, която според Зукърбърг ще дефинира технологичното бъдеще. В момента обаче компанията са поставили на заден план преследването на метавселената и са хванали следващата вълна - ИИ.

Тодоров разказва, че за момента е трудно да се предвиди кои ще са следващите големи компании, които ще приветстват по-дълбоко идеята за Web3.

''Ние вече виждаме няколко приложения на ChatGPT в рамките на блокчейн и това е свързано с проследяването и организирането на трансакции. В момента с начина, по който изглежда една трансакция, се изисква опит, за да може да се разбере какво се е случило, откъде е дошло и тн. С помощта на това, което имаме налично, можем много по- лесно да ги систематизираме и да имаме по-добра представа какво се случва в цялата мрежа. Това, което очакваме в бъдеще да се случи е в тази посока.“, изтъква ръководителят на LimeChain, която е член на BESCO.

Той коментира и развитието на традиционните финанси и криптовалутите. Според него така наречените ''стабилни валути'' се опитват по всевъзможен начин да бъдат регулирани, за да могат да се превърнат в средство за разплащане. Тодоров смята, че ще има пробив в посока CBDC-та , които са издадените от от държавите валути. Според него вече виждаме няколко техни приложения и няколко държави са възприели този модел. За момента те са на ниво тестване и се наблюдава какво би могло да се обърка, за да го поправят.

Тодоров смята, че в бъдеще ще можем да наблюдаваме малко и бавно развитие на по-традиционните банки в този сектор.

Що се отнася до традиционните социални медийни компании и как Web3 ще ги промени, Тодоров коментира, че вече съществуват няколко децентрализирани социални мрежи, но те са трудни за използване. Макар на ниво технология всичко с тях да е наред, на ниво ''потребителско изживяване'' те са много далеч от традиционните мрежи. По думите на госта е възможно в бъдеще децентрализираните социални мрежи да бъдат водещи, но има няколко предизвикателства в тази посока, като едно от тях е именно, че бидейки децентрализирана, тази социална мрежа не може по никакъв начин да спира и ограничава дадени потребители.

''Един от негативите на Web3 е, че точно този начин на ограничаването на ''лошите актьори'' е много слаб. Това може да е и плюс, и минус. Голяма част от нещата, които можем да сложим в тази категория могат да бъдат разглеждани в двете посоки.“, посочва още Тодоров.

Целия разговор може да проследите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още