IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът на Microsoft се среща с британския финансов министър заради Activision

Брад Смит ще разговаря с Джереми Хънт, както и с представители на Органа за защита на конкуренцията и пазарите

08:12 | 05.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Брад Смит. Снимка: Bloomberg
Брад Смит. Снимка: Bloomberg

През тази седмица президентът на Microsoft Corp.  Брад Смит ще се срещне с финансовия министър на Обединеното кралство Джереми Хънт, за да изрази разочарованието си от шокиращото решение на британския регулатор за защита на конкуренцията да блокира поглъщането на Activision Blizzard Inc. за 69 млрд. долара.

Смит ще разговаря с Хънт, както и с представители на Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) - агенцията, която наложи ветото на 26 април, твърдят пред Bloomberg запознати с дискусиите лица, които са говорили при условие за анонимност.

От Microsoft потвърдиха, че Смит ще бъде в Лондон, където ще изнесе „планирана беседа за потенциала на изкуствения интелект и необходимостта от обмислена регулация". Той ще проведе и частни дискусии по други въпроси, „включително предложеното придобиване на Activision Blizzard, тъй като оставаме ангажирани с намирането на творчески и конструктивни начини за решаване на оставащите регулаторни проблеми", заяви представител на Microsoft. 

Очаква се Смит да изтъкне ползите от придобиването за геймърите и да се противопостави на хода за блокиране на най-голямото сливане в индустрията - решение, което скоро ще влезе в специален антитръстов съд на Обединеното кралство. Преди това Хънт разкритикува ветото на CMA, като наскоро заяви на бизнес конференция, че органите трябва да "разберат по-широките си отговорности". 

Въпреки коментарите на Хънт, един от източниците заяви, че правителствените министри са "недоволни" от някои от критиките на Смит към CMA в интервюта, в които той твърди, че Европейският съюз - който одобри поглъщането - е по-добро място за правене на бизнес от Обединеното кралство. Правителството няма официална роля в прилагането на правилата за конкуренция в страната, но членовете на борда на CMA се назначават от британското икономическо министерство.    

Смит също така ще се срещне с юридическите представители на Microsoft, за да обсъди стратегията на фирмата за противодействие на решението на CMA, като изложи редица варианти, които компанията може да предприеме, за да спаси сделката. 

Един от крайните варианти би могъл да бъде заобикаляне на заповедта на Обединеното кралство и продължаване на сделката или изтегляне на Activision от пазара на Обединеното кралство, казва един от източниците, потвърждавайки по-ранни съобщения. 

Компанията вероятно ще се позове в правните си аргументи срещу CMA и на заключенията на ЕС, след като миналия месец служителите на ЕС по сливанията одобриха условно рекордното сливане в областта на игрите.

От финансовото министерство са отказали коментар. Activision не е отговорила на искането за коментар. Поверителните дискусии ще се проведат, докато Смит участва в London Tech Week - събитие, целящо да стимулира технологичната индустрия на Обединеното кралство. 

Въпреки че CMA заяви, че сливането ще засили предимството на Microsoft на пазара на игри в облака, ръководителят на ЕС по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер го нарече „проконкурентно" и заяви, че то може да „даде старт" на пазара на стрийминг в облака.

След блокирането от страна на регулатора Microsoft обжалва пред Апелативния съд по конкуренцията в Обединеното кралство. Встъпителното изслушване по същество на жалбата на Microsoft е насрочено за седмицата, започваща на 24 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още