IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри държавна помощ от 8 млрд. евро за технологични иновации

14 страни членки могат да предоставят помощ за 68 проекта

00:00 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) е одобрила държавна помощ на стойност 8,1 млрд. евро за проекти в областта на микроелектрониката и комуникационните технологии, като част от стремежа на Европейския съюз да е в авангарда на технологичните иновации, предаде Ройтерс.

Изпълнителният орган на ЕС обяви днес, че 14 страни членки могат да предоставят помощ за 68 проекта, включващи компании, сред които Airbus, ASML и Ericsson.

Всички тези проекти са обединени под общото наименование "Важен проект от общоевропейски интерес", като тази квалификация облекчава правилата на ЕС за получаване на държавни субсидии.

Проектите, в които участват общо 56 компании, включват научно-изследователска и развойна дейност за материали и инструменти, както и процеси за проектиране и производство на чипове. Те са насочени към 5G и 6G телекомуникационни технологии, наред с автономно шофиране, изкуствен интелект и квантови изчисления.

Първите нови продукти могат да са на пазара най-рано през 2025 г., като се очаква целият проект да бъде завършен до 2032 г.

"Трябва да сме новатори. Разработваме иновативни решения и разбира се, първото им промишлено разпространение в Европа", каза на пресконференция заместник-председателката на ЕК Маргрете Вестагер.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че проектите ще ускорят развитието на европейската верига за доставки на компоненти за радарни и космически приложения, внедряването на електрически превозни средства и разработването на чипове за изкуствен интелект.

ЕК се надява, че проектите ще привлекат 13,7 млрд. евро допълнителни частни инвестиции.

Страните, които предоставят държавна помощ, са Австрия, Чехия, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Малта, Нидерландия, Полша, Румъния, Словакия и Испания.

Те могат да си върнат част от държавните помощи, които са постигнали значителен успех.

Над 30 проекта в областта на микроелектрониката в Германия ще получат около 4 млрд. евро финансиране, след като ЕК одобри днес схемата за държавна подкрепа за подобни технологии. Това съобщи днес германското икономическо министерство, цитирано от Ройтерс.

"31 проекта в областта на микроелектрониката от 11 федерални провинции укрепват позицията на Германия като център за микроелектроника по всички направления и са важен крайъгълен камък в областта на промишлената политика", коментира икономическият министър Роберт Хабек.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още