IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понеделник - най-вероятният ден за получаване на фишинг мейли

Измамни хипервръзки съставляват 38% от всички капани, доставяни при фишинг атаки чрезкомпрометирани акаунти

22:16 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Фишинг имейлите продължават да властват като един от най-разпространените и ефективни методи за нарушаване на личната и организационната сигурност сред безбройните тактики, използвани от киберпрестъпниците. Тези злонамерени кампании имат за цел да подмамят получателите да разкрият лични данни, като например пароли или данни за кредитни карти.

Според данните, представени от екипа на Atlas VPN, 27% от фишинг имейлите, насочени към топ мениджърите, се изпращат в понеделник. Въпреки че статистиката се основава само на най-висшестоящите служители, тя би трябвало да се отразява по подобен начин и на широката общественост. Освен това най-често срещаните капани, прикачени към фишинг имейлите, са хипервръзки или прикачени файлове, съдържащи зловреден софтуер.

Данните се основават на доклада Egress Email Threats Pulse Report, публикуван през май. Това изследване демонстрира някои от развиващите се методологии за атаки, използвани понастоящем от киберпрестъпниците, и нарастващите тенденции при фишинга. Анализираните фишинг атаки са извършени в периода между 1 януари и 30 април 2023 г.

За много хора понеделниците са натоварени и стресиращи. С началото на работната седмица пощенските кутии се пълнят с нови съобщения, крайни срокове и важни задачи, които трябва да се решат незабавно. За съжаление това е и времето, когато киберпрестъпниците се възползват от хората, които са разсеяни и уязвими.

Съботите са другият любим ден за киберпрестъпниците, тъй като един от всеки пет (19%) фишинг имейла идва на този ден. В събота се изпращат по-малко имейли, отколкото в делничните дни, което улеснява привличането на вниманието на хората с фишинг имейли. Това може да накара хората да отговорят или да свалят документ от подозрителни имейли, като така станат жертви на киберпрестъпления, без да знаят това.

Петъците (14%), вторниците (13%) и четвъртъците (12%) са следващите най-често срещани дни, в които фишинг имейлите пристигат в пощенските кутии. С наближаването на края на работната седмица много хора се чувстват развълнувани и очакват с нетърпение уикенда. Това вълнение обаче понякога може да ги накара да свалят гарда и да станат по-уязвими към опитите за фишинг. 

Най-малка е вероятността да получите фишинг имейл в сряда (9%) и неделя (6%). Сряда е средата на седмицата, така че хората вероятно ще са най-съсредоточени и вероятно ще разпознаят опитаза измама. А неделя е почивен ден и много хора може изобщо да не проверяват електронната си поща.

Въпреки че анализирахме честотата на фишинг имейлите в различни работни дни от решаващо значение е да се проучат методите на киберпрестъпниците за осъществяване на техните зловредни намерения. Запознаването с тези често използвани тактики може да даде възможност на хората и фирмите да разпознават и да противодействат на опасностите от фишинг атаки.

Фишинг хипервръзките съставляват 38% от всички капани, доставяни при фишинг атаки чрезкомпрометирани акаунти. Фишинг хипервръзките се възползват от доверието на хората в познати уебсайтове, като ги подвеждат да посещават фалшиви такива. Тези хипервръзки са проектирани така, че да изглеждат истински, като често копират URL адресите на популярни организации, платформи за социални медии или финансови институции.

Прикачените файлове, включително зловреден софтуер (малуер), представляват 35% от тактиките, ползвани при фишинг атаки. Зловредните прикачени файлове са умишлено създадени, за да се възползват от слабостите в устройствата на получателите. След като бъдат отворени, нападателите могат да получат неоторизиран достъп, да откраднат чувствителна информация или да заразят цели системи или мрежи със зловреден софтуер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още