IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще извървят ли малките и средните фирми по-бързо пътя на дигитализация

С програмата Digitrans ще се финансират и консултират компании, за да са успешни в маркетинга, посочи Елина Желева, управляващ директор на launchlabs Sofia

11:20 | 20.06.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България изостава изключително много от европейското ниво на дигитализация. Програмата Digitrans ще помогне на малки и средни предприятия да се дигитализират. По инициативата на Световната банка и с финансирането от Европейската комисия ще бъдат консултирани малки и средни предприятия как да изработят стратегия за дигитализация. Това съобщи в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Елина Желева, управляващ директор на launchlabs Sofia, фирмата, която е избрана от Световната банка за консултант на избраните предприятия.

Тя уточни, че Launchlabs е консултантска компания, която работи от 10 години в офиси в София, Берлин и Базел.

Според Желева по-важната помощ е именно консултирането на компаниите, тъй като около 87% от малките и средни компании у нас нямат стратегия или визия за дигитализация.

Тя обясни, че консултантската работа включва разбиране и анализиране на нуждите на малките и средни предприятия у нас, като консултантът преценява в каква насока трябва да се работи. Втората част на програмата е свързана с финансиране на избраните предприятия от 2 хил. евро. Изискването е всяка компания да разполага с между 5 и 35 служители и да съществува от поне една година. Няма изискване за минимален или максимален годишен оборот. Срокът за кандидатстване в програмата е 15 юли, като за тази цел трябва да се попълни онлайн форма, която е изключително лесна и може да бъде направена от всеки управител или човек на лидерска позиция в компанията. До 15 август ще стане ясно кои компании са приети и Световната банка ще проведе събеседване с тях, за да установи нивото им на дигитализация. Същинската работа ще започне в началото на септември, след което е предвидена два месеца интензивна работа между консултант и бизнес.

С избраните по програмата компании ще работят двама експерти – един технологичен и един бизнес експерт. Личните консултанти са били одобрени от Световната банка, като всеки от тях разполага с дългогодишен опит и ще бъде отдаден на тясна работа с компаниите. "Предприятията по програмата се делят на три групи – тези, които ще получат финансова и консултантска помощ, тези, получаващи само финансова и тези, получаващи само експертна, като във всяка категория попадат 65 компании. Програмата обхваща всички индустрии, както и търговски компании, така и фирми, които предоставят услуги", отбеляза консултантът.

Елина Желева даде пример за компания търговец на автомобили без CRM система, която да създава взаимоотношение с клиентите. „По този начин компанията няма информация кой и защо купува продуктите им. Именно в такива случаи има изключителна нужда от дигитализация, тъй като тя би помогнала в евентуална бъдеща маркетингова кампания и би направила бизнеса по-конкурентоспособен“, посочи консултантът.

По думите ѝ финансирането от 2 хил. лева няма да дигитализира бизнеса изцяло, но целта е да се даде стимул за бъдеща работа в тази посока, след като финансирането не е основният проблем, заради който компаниите не предприемат тези стъпки.

„Първият проблем е липсата на визия и стратегия и това го разбирам – един мениджър е адски зает, няма време да помисли за всички неща. И за това няма визия за дигитално развитие, няма холистично мислене, а има хаотично мислене, е мнението на Елина Желева. – На второ място факторът е нагласи в екипа и служителите там има огромен страх от промяна. Това е факторът, който най-много спира дигитализацията и България е много назад спрямо европейските стандарти – ние сме ужасно назад дигитално (в малкия и среден бизнес). И на последно място чак идват парите и въвеждането на самия софтуер.“

Тя обясни, че около 60% от малките и средни предприятия в България нямат дори уеб сайт, на който да публикуват информация за себе си, а само една трета използват социалните мрежи. "Един екип се води от лидерите в него, ако съществуват страхове около интегрирането на дигитални решения, то лидерът е този, който трябва да ги разсее, създавайки среда, в която служителите ще разберат, че дигитализацията само би облекчила работата им и стимулирала бизнеса", коментира консултантът.

Как стои България на картата с проекти в дигитализация? С какви инструменти се подпомага процесът на работа в дигитализацията?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 20.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 седмици
Каква "дигитализация" като доста фирми с търговска дейност, нямат дори POS терминали. Като ги питам "защо ?" , отговорът е "скъпо е ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още