IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добре финансираните стартъпи за генеративен AI в Европа имат нещо общо помежду си

Повечето от тези фирми имат основатели, работили в технологичните гиганти

13:59 | 21.06.24 г.
Снимка: pexels.com
Снимка: pexels.com

Повечето от най-добре финансираните компании за генеративен изкуствен интелект в Европа са основани от предприемачи с опит в американските технологични гиганти, сочи нов доклад на фирмата за рисков капитал Accel, цитиран от CNBC.

Докладът, изготвен в партньорство с Dealroom, разкрива, че една четвърт от 221 компании за генеративен изкуствен интелект (AI) в Европа и Израел са на хора, които преди това са работили в Apple, Amazon, DeepMind, Meta, Google и Microsoft.

Тази цифра нараства до повече от една трета (38%) за 40-те най-големи европейски и израелски компании в областта от гледна точка на набрания рисков капитал и до 60% за 10-те най-големи компании за генеративен AI на ниво финансиране.

Хари Нелис, генерален партньор в Accel, коментира пред CNBC, че технологичните гиганти са естествен катализатор на нови фирми в сферата на генеративния изкуствен интелект, тъй като тези компании „сe насочват най-много към AI и... имат възможности що се отнася до изчисления, що се отнася до данни, що се отнася до пари“.

„Те са умни от гледна точка на това, че са видели как ранната лидерска позиция в тази област може да доведе до огромно конкурентно предимство“, казва той, допълвайки, че има „златна възможност“ за хората „с предприемачески начин на мислене“ да се заемат със свои собствени начинания в сферата на генеративния изкуствен интелект.

Нелис посочва, че много от най-големите американски технологични компании вече са направили ранни ходове към изкуствения интелект, а Европа засилва фокуса си натам.

Google придоби британската AI лаборатория DeepMind през 2014 г., а технологията на компанията сега е ключ към продукти като Gemini.

През 2015 г. Meta, компанията майка на Facebook, отвори европейско звeно Fair, или Facebook AI Research, в Париж.

Много основатели на известни AI стартъпи, разработващи генеративни AI инструменти, идват от Google, DeepMind и Meta.

Подкрепеният от Microsoft френски стартъп Mistral например е с главен изпълнителен директор Артър Менш, който е бивш AI учен от DeepMind. Съоснователите Тимоте Лакроа и Гийом Лампе пък са работили в Meta.

Другата френска фирма за изкуствен интелект H, която е подкрепена от Amazon, е съоснована от бившите изследователи на DeepMind Лоран Сифре и Карл Туйлс, както и от бившия студент от Станфордския универститет Чарлз Кантор.

Mistral е набрала 1 млрд. долара финансиране до този момент, според Accel, докато H, която е само на няколко месеца, вече е привлякла капитал в размер на 235 млн. долара.

Най-добре финансираните европейски стартъпи за генеративен изкуствен интелект. Таблица: CNBC Най-добре финансираните европейски стартъпи за генеративен изкуствен интелект. Таблица: CNBC

Google е основен създател на нови стартъпи за генеративен изкуствен интелект в Европа и Израел, посочва Accel. 11,3% от компаниите за генеративен AI имат основатели с някогашен опит в технологичния гигант.

Много от основателите на AI компании също така са професори.

Accel отбелязва, че университетите играят основна роля в създаването на компании за генеративен AI. По думите ѝ много европейски университети сега служат като т.нар. „фабрики за основатели“, които създават нови стартъпи.

Над една трета от компаниите (38%) имат поне един основател, който заема или или е заемал длъжност в академична институция.

Лурдес Агапито, съосновател на британската фирма за изкуствен интелект Synthesia, която използва генеративен изкуствен интелект, за да премахне необходимостта от оборудване във видео продукцията, е професор в University College London.

Тя твърди, че времето ѝ в UCL ѝ е помогнало да се свърже с иноватори в областта на изкуствения интелект, които имат сходно мислене.

Докато е била в UCL, Агапито се запознава с Матиас Ниснер, съосновател на Synthesia, преди да създадат компанията с главен изпълнителен директор Виктор Рипарбели и главен оперативен директор Щефен Тьорилд.

„Ако погледнем назад към екипа, основал Synthesia, това, което беше специално за нас, е как се допълвахме толкова добре по отношение на експертизата“, коментира Агапито пред CNBC.

Тя твърди, че базирането в Лондон е друга „ключова съставка“ зад ранния успех на Synthesia.

Британските университети са най-популярната дестинация за обучение на основатели на компании за генеративен AI, като 7,9% от тях са учили там. Френският Ecole Polytechnique е втората по големина академична фабрика за основатели в Европа, като 7% основателите на фирми за генеративен изкуствен интелект са учили там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още