IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шварценегер към германците: Направихте се зависими от Русия 

Холивудската звезда, предприемач и политик се застъпи за ядрената енергетика 

12:47 | 26.09.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/VALDRIN XHEMAJ
Снимка: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Тримата домакини на фестивала Bits & Pretzels изпитват облекчение, когато излизат на сцената за откриването на събитието под бурни аплодисменти. „Радвам се, че ви виждам отново", казва Феликс Хаас с почти треперещ глас. Няколкото последни години не бяха лесни за индустрията на събитията, а оттам и за Хаас и неговите колеги Бернд Сторм ван'с Гравесанде и Андреас Брукшльогл. Фактът, че панаирът за стартъпите се провежда отново тази година, не е нещо подразбиращо се от само себе си след пандемията и във времена на война и висока инфлация. Тримата организатори не крият това. 

Защото не само панаири като този са и са били подложени на натиск. Цялата индустрия на стартъпите се затруднява да се справи с настоящата ситуация, а в някои случаи и да оцелее. „От суперлято се плъзнахме директно към студена зима", описва Хаас ситуацията. Но тя е такава и за много от основателите в залата, предава германският N-TV.

Холивудската звезда, предприемач и политик Арнолд Шварценегер е почетен гост на церемонията по откриването. Облечен в кожени панталони, карирана риза и жилетка, Шварценегер излиза на сцената малко по-късно сутринта. Той казва, че за него е чест да бъде встъпителен оратор след Барак Обама през 2019 г. „Те просто искаха да се уверят, че едната година ще говори демократ, а другата - републиканец", казва през смях бившият губернатор на американския щат Калифорния.

Шварценегер популяризира ядрената енергия

Визията е важна за устойчивия успех като инвеститор и предприемач, казва той. „Кажете "не" на "не", крещи Арнолд Шварценегер на основателите в стаята, имайки предвид собствения си труден път на предприемач - от роден в Австрия имигрант в САЩ до шампион по културизъм и холивудска звезда. Шварценегер, който в миналото редовно се е изказвал в социалните мрежи по актуални въпроси като кризата с коронавируса или дори войната в Украйна, е открит и в Мюнхен. „Направихте се зависими от Русия", каза американският политик, визирайки кризата с енергийните доставки.

С помощта на повече ядрена енергия Германия ще има много по-малък проблем, казва американецът. При аварии в атомни електроцентрали досега в света са загинали около 5000 души. Шварценегер е убеден, че всяка година в резултат на използването на въглища и изкопаеми горива умират много повече хора.

Индустрията на стартъпите се подготвя за кризата

Тази година Bits & Pretzels се провежда при трудни условия. Индустрията - както и икономиката като цяло - е в криза. Съкращенията на служители в компании като Smava, GoStudent и Klarna редовно попадат в заглавията на медиите през последните седмици и месеци. „Разбира се, в момента фондовете инвестират по-малко. Основават се все по-малко компании", признава и Верена Паусдер в интервю за ntv в рамките на Bits & Pretzels. Несигурността е голяма, а фондовете са склонни да задържат инвеститорите. Въпреки това ситуацията за служителите не е лоша, убедена е Паусдер - предприемач и инвеститор: „В момента на стартъп сцената имаме по-скоро липса на служители, отколкото безработица“. 

Според Паусдер всеки, който е трябвало да приеме съкращението си поради кризата, може бързо да се надява на нова работа. За нея това е важно, тъй като Германия все още изостава в областта на цифровизацията, а оттам и в много икономики на бъдещето. И настоява: „Трябва да обучим хората така, че иновациите на бъдещето да идват и от нас“. Иновации, които след това могат да бъдат показани на Bits & Pretzels 2023. Може би и с присъствието на Арнолд Шварценегер. В края на краищата той обеща в края на речта си: I'll be back. (Ще се върна, б.ред.)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
Немците се изложиха като кифладжия... определено не са водещата държава в ЕС вече и всичко заради глууупостите на Меркел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
На ядрената енергетика й трябва малко време за да направи негодни за живеене големи области . Аварията във Фукошима вдигна радиационият фон целият свят ... :))) ... В 50км зона около ядрена централа е силно нежелателно да се засаждат всякакви овошки и зеленчуци , заради натрупването на цезий в растенията . В дънната тиня по течението след топлообменниците също се натрупва цезий и стронций . Също е забранен улова на дънна риба след централите . Що така не знам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
melon
преди 1 година
Прав е Шварценегер, ама като Германия е пробита. .. Стига с това зелено малоумие! Няма нормален човек, който да не иска зелена енергия и прочее, ама нека да не избива на зелен комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още