IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Icanpreneur стартира набирането на pre-seed инвестиция за до 1,2 млн. евро

Последната засега оценка на българския стартъп е за 2,5 млн. евро, датираща от преди 10 месеца 

09:44 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Екипът на Icanpreneur - Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова. Снимка: Icanpreneur
Екипът на Icanpreneur - Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова. Снимка: Icanpreneur

Icanpreneur, първият акселератор като софтуер (Accelerator–as-a-Software), започна набирането на pre-seed инвестиция в размер до 1,2 млн. евро, за да захрани по-големия от очакваното органичен растеж. Българският стартъп има мисия да подобри значително шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи, като ги навигира в техния път. Младата компания прави това, стъпвайки на базата на доказали се в практиката предприемачески процеси - чрез удобна софтуерна система.

Набирането на инвестиционния рунд започва 10 месеца след привличането на ангелско финансиране в размер на 200 хил. евро при оценка на компанията от 2,5 млн. евро, осигурена от едни от най-успешните и уважавани инвеститори и предприемачи в българската IT екосистема, като Светозар Георгиев (съосновател на Telerik, Telerik Academy & Campus X), Михаил Стойчев и Георги Петров (съоснователи на SMSBump), Зоран Арсовски (основател на VertoDigital), Фарис Суайс (съосновател на Sentur), Георги Атанасов (Директор AR/VR в Progress), Емил Табаков (Старши Продуктов Мениджър в Coursera).

За този период Icanpreneur създаде първата версия на своя акселератор като софтуер (Accelerator–as-a-Software), даващ възможност на технологични предприемачи и иновативни екипи от цял свят да започнат от начална идея и да достигнат до пазарно успешен продукт (product/market fit). Фокусът на тази версия на акселератора е ефективно пазарно валидиране на началните идеи на предприемачите и еволюирането им до такива, за които има значима пазарна нужда. Всичко това се случва чрез следване на доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси, предоставени посредством иновативно потребителско преживяване, позволяващо ефективна колаборация в екип.

„Само дни след старта спечелихме сърцата на над 50 клиента. Да, ние спечелихме сърцата им, тъй като те не само активно  използват продукта, но се превърнаха и в отявлени посланици на нашия уникален подход към предприемачеството. Привличаме клиенти по-бързо от очакваното и затова решихме да потърсим финансиране по-рано, за да подхраним този растеж”, казва Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur, цитиран в прессъобщение на стартъпа.

“Свидетели сме на безпрецедентна вълна от нови предприемачи, особено в технологичния свят. Те обаче следват традиционния път – търсят ноу-хау от разпръснати източници в различни формати. Това може да се направи по-добре чрез софтуерна система, навигираща структурирано техния път. С Icanpreneur това най-накрая е реалност”, е цитиран в прессъобщението и Светозар Георгиев, бизнес ангел в Icanpreneur и съосновател на Telerik, Telerik Academy & Campus X. 

Средствата от инвестицията ще бъдат вложени в значително увеличение на скоростта на развитиетона Icanpreneur в следващите 12-24 месеца както като продукт, така и по отношение на целеви пазари. Компанията има амбиция да се възползва от бързо растящата тенденция на нововъзникващи стартъпи, особено такива свързани с Изкуствен Интелект (AI), на пазарите в Централна и Източна Европа, ЕС и САЩ. Капиталът, набран в тази кампания, ще позволи това да се случи много по-агресивно.

Компанията обявява днес и своята програма, даваща ексклузивен достъп на нови 200 потребителя (Icanpreneur Early Adopters Program), с чиято помощ ще бъде развивана и подобрявана платформата,  докато те работят по своите стартъп или продуктови идеи. Програмата, както и акселераторът на Icanpreneur, се очаква да имат значителен и все по-широкообхватен положителен ефект върху локалната екосистема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още