IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6G битката с Китай тепърва започва

Западът има шанс да се обедини и да засили позициите си в мобилните комуникации

09:16 | 03.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg
Снимка: Ian Forsyth/Bloomberg

Сега, когато 5G, или петото поколение мобилни мрежи, вече заработи по света, започва надпререварата за 6G. Това не е само състезание за технологии, но и за геополитическо влияние. Китай се превърна в икономическа и политическа сила след създаването на 3G и 4G, а нейната телекомуникационна компания Huawei вече възнамерява да развие водеща в света 6G технология, пише Елизабет Брау за Financial Times.

Това поставя Запада на кръстопът – ще успеят ли компании и правителствата да оставят настрана своята доктрина за пазарна конкуренция навреме, за да работят колективно за алтернатива?

Болезнените битки при внедряването на 5G трябва да послужат като предупреждение. Първоначално повечето западни правителства склониха да позволят на Huawei да се конкурира за 5G договори. Но след това опасения относно последиците за националната сигурност, водени от САЩ, накараха страни като Обединеното кралство, Франция и Канада да забранят или постепенно да премахнат оборудването на Huawei от тяхната 5G инфраструктура.

Съединените щати наложиха множество санкции върху технологиите на Huawei, а миналата седмица забраниха купуването на определени компоненти, произвеждани от нея и от по-малката китайска фирма ZTE. Междувременно Китай отвърна на удара като изтласква шведската Ericsson от страната. Сега Huawei и ZTE напълно доминират на вътрешния пазар.

Изглежда, че битката за 5G е предшественик на това, което се задава при 6G мрежите. Днес Huawei има далеч по-добри технологични възможности, отколкото когато 5G беше в процес на разработка. Китайската телекомуникационна компания се похвали, че нейната 6G мрежа ще „продължи трансформацията от свързани хора и неща към свързан интелект“.

Nokia, Samsung и Ericsson – отдавна смятани за едни от най-напредналите иноватори в мобилната инфраструктура в света – също са ключови играчи в надпреварата. Миналата седмица Ericsson даде начало на изследователска инициатива за 6G във Великобритания, която ще обедини академици и партньори от индустрията за изграждане на устойчивост и сигурност в бъдещата дигитална инфраструктура в света.

Но макар заместник-председателят на Huawei Ерик Сю да призова Изтока и Запада да „дефинират 6G заедно“, е малко вероятно визията на неговата компания да се сближи с тази на Ericsson. Nokia, Samsung и други по-малки западни компании. Вмест това ще се сблъскваме с две версии и изпълнения на мрежата на бъдещето. Това има значение, защото въпреки неуспехите на Huawei с 5G мрежите в западните страни, компанията е гигант, който доминира на редица развиващи се пазари, да не говорим за китайския.

И тъй като днешните приходи гарантират утрешните иновации, Huawei разполага със сериозна подготовка и с интелектуалната мощ на китайските изследователски институти. За сравнение, развойната дейност на Ericsson и други западни конкуренти ще бъдат по-ограничени и фрагментирани от пазарната конкуренция.

Краят на златната ера в отношенията между Китай и Запада предизвика действия – Apple и Samsung прехвърлиха част от производството си от Китай в по-приятелски страни като Виетнам например. Преди две години тогавашният британски премиер Борис Джонсън представи идеята за D10 – група от демокративни страни (държавите от Г7 плюс Индия, Австралия и Южна Корея), които да се справят с ключови предизвикателства като 5G инфраструктурата, но предложението така и не вдигна много шум.

Формират се два нови блока, макар че, за разлика от Студената война, когато противниците се бориха за територия, съперничеството сега е икономическо. Нововъзникващият западен блок има възможност да вземе колективно надмощие, ако заедно изгради първокласен и безопасен модел на 6G. Това би имало както дипломатически, така и технологични ползи.

„Това също така е очевидна област за изграждане на доверие между Обединеното кралство и ЕС – нещо, от което наистина се нуждаем“, коментира Стюарт Макдоналд, който е член на комисията по външни работи на британския парламент.

Ако обаче западните страни не си сътрудничат, те са изправени пред реален риск да се наложи да приемат 6G решенията на Huawei. Това би накарало болезнената битка за 5G инфраструктурата да изглежда като незначително спречкване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 03.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още