IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Vodafone се оттегля след серия неуспехи

Ник Рийд не успя да изпълни големите си планове за сливания и придобивания

10:58 | 05.12.22 г.
Ник Рийд. Снимка: Bloomberg L.P.
Ник Рийд. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Group Ник Рийд ще се оттегли от поста си в края на 2022 г., след като не успя да спре дългогодишния спад в цената на акциите на телекомуникационния гигант, а планирани сливания с големи конкуренти не се материализираха, пише Bloomberg.

След четири години на поста и 21 години във Vodafone, Рийд временно ще бъде заменен от главния финансов директор Маргерита Дела Вале, докато бордът, воден от председателя Жан-Франсоа ван Боксмеер, търси заместник. Рийд ще остане като съветник до края на март, разкрива изявление на компанията от днес.

„Съгласих се с борда, че сега е точният момент да предам ръководството на нов лидер, който може да надгради над силните страни на Vodafone и да се възползва от предстоящите големи възможности“, коментира Рийд.

Цената на акциите на Vodafone спадна с 44%, откакто Рийд пое поста през октомври 2018 г. През това време базираният в Нюбъри, Великобритания, мобилен и широколентов гигант успя да намали дълга си. Най-големият ход на Рийд може би беше да отдели и да листне бизнеса с десетки хиляди телекомуникационни кули, като просто продаде дял в листнатата във Франкфурт Vintage Towers на частен консорциум в рамките на сделка, която оцени бизнеса на 16,2 млрд. евро миналия месец.

Цената на акциите на Vodafone се понижи значително тази година. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Vodafone се понижи значително тази година. Графика: Bloomberg L.P.

Но Рийд имаше проблеми с финализирането на сделки, към които се стремеше с цел намаляване на играчите на някои от най-големите пазари на Vodafone като Великобритания, Италия, Испания и Португалия, Въпреки поредицата от споразумения извън Европа, на горепосочените пазари успя да постигне само една сделка в Португалия. Опитът за придобиване в Италия беше отхвърлен, възможността за сливане в Испания беше пропусната, а преговорите с британския конкурент Three CK Hutchinson са публични, но все още не са завършени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 05.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още