IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vodafone: Можем да се справим и по-добре

Компанията се бори със забавяне на растежа, но потвърди прогнозата си

11:55 | 01.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Временният главен изпълнителен директор на Vodafone Group Маргерита Дела Вале потвърди прогнозата на компанията и каза, че телекомуникационният гигант „може да се справи по-добре“, след като европейските му приходи от продажби се свиха, пише Bloomberg.

Приходите от услуги на групата са нараснали с 1,8% до 9,52 млрд. евро през третото тримесечие, гласи изявление на базираната в Нюбъри, Великобритания, компания. Средната прогноза на анализаторите беше за 1,75% растеж, сочат данни на Bloomberg. Това е забавяне, което отбелязва първия път от фискалната 2021 г., в който показателят слиза под 2%.

Приходите от продажби получиха тласък от пазари извън Европа, особено от хиперинфлацията и увеличенията на цените в Турция, която допринесе за 4% от приходите от услуги. Показателят е нараснал с 53% през тримесечието, а без него общите приходи от услуги са нараснали с едва 0,5 на сто, обяви Vodafone.

Vodafone е турбулентен период, що се отнася до управлението ѝ, след като през декември отстрани главния си изпълнителен директор Ник Рийд, а финансовият директор Дела Вале пое временно ръководството. Днес тя коментира, че „има още какво да се направи и нашият фокус е да предоставим по-добро обслужване на клиентите ни, да станем по-опростен бизнес и да постигнем растеж“.

Същевременно Vodafone съкращава разходите си с оглед на инфлацията при енергоизточниците и труда, като се опитва да се върне към успеха на ключови места като Германия – нейният най-голям пазар, където приходите от услуги спадат. Анализаторът на Jefferies Джери Делис определи 8,7-процентния спад на приходите от продажби в Испания като „огромно разочарование“.

Телекомът заяви, че очаква сделката му с KKR & Co. и Global Infrastructure Partners за споделяне на контрола върху основния ѝ оперативен филиал Vantage Towers да бъде завършена през първата половина на годината. Съвместното предприятие с частен капитал се очаква да притежава 89,3% от Vantage.

Активистът инвеститор Elliott Investment Management разкри, че има 5,6% дял с право на глас, което може да усложни ситуацията около споразумението.

Цената на акциите на Vodafone спадна с 2,6% до 90,70 пенса в 8:17 ч. местно време в Лондон. През 12-те месеца до вторник стойността на книжата се е понижила с 28 на сто, спрямо 15% спад на Stoxx 600 Telecommunications Index.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още