IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС трябва да възобнови консултациите за разпределяне на 5G честотите

ВАС излезе с решение, свързано с жалба, подадена от "Мобилни алтернативни комуникации" АД

17:07 | 22.03.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) трябва да възобнови обществените консултации за разпределяне на 5G честоти, след като е приключила този процес противозаконно, реши Върховният административен съд. Постановлението е свързано с жалба, подадена от „Мобилни алтернативни комуникации“ АД (МАК) и е от 13 март.

МАК е учредено през 2017 г. и в него попадат пет компании от телекомуникационния сектор, включително „Нетера“, „Скат“, „Телесим“, „Нет1“ и „Телекабел“. Целта им е да създадат алтернативен виртуален мобилен оператор (MVNO), каквито има в цяла Европа, но не и в България, макар това да не е противозаконно.

Според МАК през последното десетилетие се наблюдава процес по консолидация в индустрията, в рамките на който мобилните оператори са навлезли на пазара на фиксираните услуги в дома – предоставяне на телевизия и интернет. Това, от своя страна, е довело до рязко намаляване на активните оператори, които предоставят такива услуги на пазара. Тази тенденция пък е причина България да слезе надолу в световните класации за качествен и евтин интернет.

Отчетите на КРС показват, че единствените телекомуникационни услуги, които записват голям ръст, са пакетните предложения, които включват мобилни услуги, но те не спират да поскъпват през последните две години, а това натежава на потребителите.

От МАК смятат, че регулаторите и държавата трябва да предприемат мерки, за да насърчат пазарната конкуренция. Идеята е да се създадат условия, така че повече компании да могат да предоставят мобилна услуга чрез т.нар. виртуални мобилни оператори.

„България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват. У нас те не са забранени, но мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, коментират от „Мобилни алтернативни комуникации“ АД.

Когато през 2021 г. КРС организира търга за разпределение на 5G честотите у нас, МАК е предложила да се добави задължение в лицензите на операторите те да отворят мрежите си за алтернативни мобилни оператори. От МАК изтъкват, че тогава предложението не е било взето предвид от КРС.

"Вярваме, че при организирането на новата процедура за разпределянето на честотите за 5G и в контекста на растящи цени на услугите КРС ще защити интереса на потребителите и ще създаде реални условия за стартирането на алтернативни мобилни оператори и в България. Насърчаването на икономиката на споделянето ще доведе до благоприятно развитие на целия пазар – по-ниски цени за потребителите, по-ниски разходи за бизнеса (включително и за мобилните оператори), по-устойчива икономика на страната“, допълват от МАК АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още