IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4G интернетът стъпва и на Луната

Nokia си е поставола амбициозна цел да предложи такова покритие с цел подобряване на лунните открития

22:39 | 29.03.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Nokia се подготвя да пусне 4G мобилна мрежа на Луната по-късно тази година, с надеждата да подобри лунните открития и в крайна сметка да проправи пътя за човешко присъствие на сателитна планета, пише CNBC.

Финландската телекомуникационна група планира да пусне мрежата на ракета на SpaceX в следващите месеци, обяви Луис Маестро Руиз Де Темино, главен инженер на Nokia, пред репортери по-рано този месец на Световния мобилен конгрес в Барселона.

Мрежата ще се захранва от оборудвана с антени базова станция, съхранявана в Nova-C, проектиран от американската космическа фирма Intuitive Machine, както и от придружаваща машина, захранвана от слънчева енергия.

Между двете части ще бъде установена LTE връзка.

Инфраструктурата ще кацне на кратера Шакълтън, който се намира по протежение на южната част на Луната.

Nokia твърди, че технологията е проектирана така, че да издържи на екстремните условия в космоса.

Мрежата ще се ползва за мисията Artemis 1 на НАСА, която цели да изпрати първите астронавти от 1972 г., които да стъпят на повърхността на Луната.

Целта е да се покаже, че наземните мрежи могат да отговорят на комуникационните нужди за бъдещи космически мисии, обяви Nokia, допълвайки, че мрежата ѝ ще позволи на астронавтите да комуникират едни с други и с контрола на мисията, както и да контролират марсоходи дистанционно и да предават в реално време видео и телеметрични данни обратно към Земята.

Аншел Саг, главен анализатор в Moor Insights & Strategy, твърди, че 2023 г. е „оптимистична цел“ за пускането на оборудването на Nokia.

„Ако хардуерът е готов и валидиран, както изглежда, има голям шанс да го направят през 2023 г., стига избраният от тях партньор да няма никакви спънки и забавяния“, коментира Саг пред CNBC.

По-рано Nokia каза, че лунната ѝ мрежа ще „осигури ключови комуникационни възможности за много различни приложения за предаване на данни, включително жизненоважни командни и контролни функции, дистанционно управление на лунни роувъри, навигация в реално време и стрийминг на видео с висока резолюция“.

Едно от нещата, които Nokia се надява да постигне с новата си мрежа, е да бъде намерен лед на Луната. По-голямата част от повърхността на Луната е суха, но скорошни безпилотни мисии установиха останки от лед, запазени в защитени кратери около полюсите.

Такава вода може да се ползва за пиене, да се раздели на водород и кислород за ползване като ракетно гориво или да се отдели, за да се осигури годен за дишане кислород за астронавтите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 29.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: khao... интересен въпрос . мисля , че не е окончателно прието , но ще има една часова зона ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
Яко! ... а тия на Луната в коя часова зона ще са? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още