IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалия проправя пътя за забрана на достъпа на Huawei до местната 5G мрежа

Страната прави обратен завой в политиката си след години съпротива

12:10 | 29.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Португалското правителство полага основите за забрана на оборудването на Huawei в 5G мрежата на страната в рамките на потенциален обратен завой в политиката, който нанася сериозен удар на амбициите на китайската компания в Европа, пише Financial Times.

Документ от съвета по киберсигурност към португалското правителство излага обосновката за евентуална забрана на част от 5G оборудването, включително това на Huawei, като очертава план за ограничаване на оборудване, определено като „високорисково“, посочват представители на телекомуникационната индустрия.

Правителствата по света използваха термина „доставчик с висок риск“ по адрес на Huawei, когато въведоха ограничения върху ползването на оборудване на компанията.

Въпросът дали да се позволи, или не, на телекомуникационните групи да използват оборудването на Huawei за 5G инфраструктура се превърна в основен проблем в цяла Европа, след като Вашингтон започна офанзива, за да накара съюзниците си да наложат забрана на китайската телекомуникационна група от съображения за националната сигурност.

Великобритания, Дания, Швеция, Естония, Литва и Латвия забраниха на Huawei да участва в изграждането на мрежите им от ново поколение. Тази година Германия заяви, че преразглежда използването на китайски компоненти в своята 5G мрежа и проучва дали ще се наложи промяна в закона.

Но Португалия беше една от европейските страни, които отхвърлиха лобирането от страна на САЩ. Португалският премиер Антониу Коста, чиято страна е един от най-големите реципиенти на китайски инвестиции на глава от населението, през 2019 г. каза пред Financial Times, че китайските компании са „показали пълно уважение към нашата правна рамка и пазарните правила“.

Ходът в областта на сигурността представлява значителна промяна в относително добрите отношения на Лисабон с Пекин. Те процъфтяват със засилването на икономическите връзки между страните през последното десетилетие, но стават все по-сложни, тъй като САЩ оказват натиск върху европейските съюзници да охладят отношенията си с Китай.

Документът от съвета за киберсигурност, известен официално като „разискване“, е публикуван на сайта на правителството в четвъртък и е подписан от висш служител по националната сигурност на име Антонио Гамейро Маркес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 29.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още