IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon преговаря с щатски телекоми, за да предлага мобилни услуги

Услугите ще са насочени към членове на Prime

22:12 | 02.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на Verizon Communications, AT&T и T-Mobile US поевтиняват в петък след новина, според която Amazon.com води разговори с американските телекоми, за да предлага евтини безжични услуги на членовете на услугата си Prime, съобщава Ройтерс.

По-рано през деня Bloomberg съобщи, че Amazon води преговори да получи възможно най-ниските цени на едро и може да предложи планове за безжични услуги за 10 долара месечно или по-малко на членовете на услугата Prime чрез партньорства, включително възможно обвързване с Dish Network.

„Винаги проучваме начини да добавяме още ползи за членовете на Prime, но нямаме планове да добавяме безжични услуги към момента“, казва говорител на Amazon в отговор на запитване на Ройтерс.

Някои анализатори смятат, че навлизането на онлайн гиганта в търговия на дребно може да предизвика големи сътресения в телеком сектора, тъй като може да предлага по-евтини планове в страна, където са едни от най-високите такси за безжичен интернет в света.

„Amazon може със сигурност да постави голяма част от тежестта си зад тази идея и да подкопае конкурентите“, казва Кристофър Али, професор по телекомуникации в Penn State University. „Всъщност може да видим спад на цените за мобилните телефони, което би било страхотно“.

Акциите на Amazon поскъпнаха с повече от 2% и са сред най-големите повишения в бенчмарка S&P 500 Index, а тези на Verizon, AT&T и T-Mobile поевтиняха с между 3% и 8%.

AT&T е отказала коментар, а Verizon и T-Mobile са отрекли разговорите. Dish не е отговорила на исканията на Ройтерс за коментар.

Брандън Ниспел от KeyBanc Capital Markets казва, че Dish Network, сравнително нов участник в безжичните мрежи, може да е най-вероятният партньор за Amazon.

Според него сделката ще даде на Dish достъп до финансиране, което може да помогне за изграждането на мрежата ѝ, докато другите оператори вероятно няма да си партнират с Amazon, тъй като „те очевидно не искат да променят статуквото в индустрията“.

Акциите на Dish се противопоставиха на секторните спадове, поскъпвайки с 22%. Цената им се беше вдигнала и през май след новина от Wall Street Journal, че Dish води преговори за продажба на безжичните си планове чрез Amazon.

За Amazon една сделка може да привлече повече клиенти към услугата Prime в момент, когато растежът на ключови пазари, включително САЩ, се забавя.

Растежът на приходите на компанията се забави до най-ниското си ниво от поне 20 години през 2022 г., тъй като бизнесът и потребителите намалиха разходите си в трудна икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още