IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom ще обжалва решението на КРС, което спря увеличението на цените

За оператора то е безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар

13:40 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Vivacom счита решението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от 1 юни 2023 г. (с което регулаторът спря повишаването с 25% на цените за ползване на каналните мрежи на телекома, б.ред.) за безпрецедентна намеса на български регулаторен орган в силно конкурентния пазар за достъп до пасивна инфраструктура, необходима за изграждане на телекомуникационни мрежи.

В началото на 2023 г. Vivacom повиши цените за достъп до каналната си мрежа. Увеличението според компанията се основава на процента на инфлация и е приложено в съответствие с общите условия на Vivacom, както и с приложимото законодателство. Това е първата промяна на цени за достъп от страна на Vivacom през последните 12 години, като индексацията е значително по-ниска от натрупания за този период процент на инфлация, поясняват от компанията.

Независимо от гореизложеното КРС реши, че това увеличение е неоснователно. 

„Ние категорично се противопоставяме на това решение и ще използваме всички налични правни средства, за да го оспорим“, се казва в позицията на оператора.

Според Vivacom решението на КРС е незаконосъобразно. „То води до ценова регулация, която съгласно законодателството на ЕС в областта на телекомуникациите не може да бъде наложена, без преди това да бъде извършен пазарен анализ и да бъде доказано, че съответният оператор притежава значително пазарно предимство“.

От оператора считат решението и за дискриминационно. „Регулаторът се е фокусирал единствено върху Vivacom и е пренебрегнал факта, че няколко конкурентни оператора начисляват по-високи цени за достъп, както и че другите участници на този пазар притежават повече от 50% от тази пасивна инфраструктура. Този дискриминационен подход поставя под съмнение независимостта на секторния регулатор и подкопава и без това ниското доверие на международните инвеститори в България“.

Vivacom ще обжалва това решение и ще поиска от съда изпълнението му да бъде спряно. В противен случай Vivacom ще претендира и за обезщетение от КРС за понесените вреди. Ако изпълнението на решението на КРС не бъде незабавно спряно от съда, то ще причини значителни икономически вреди на Vivacom и в същото време ще постави конкурентите на телекома в по-благоприятна пазарна позиция, се казва в позицията на компанията. 

В четвъртък по поисканата от осем доставчика на интернет и телевизия намеса в спора им с Vivacom за ползването на каналната мрежа регулаторът реши да спре повишението на цените от началото на годината. 

Като наследник на БТК телекомът е собственик на най-голямата подземна канална мрежа в страната. Тя се използва от другите участници на пазара срещу заплащане, за да изграждат своите мрежи и да предлагат телекомуникационни услуги на клиентите си. Това означава, че телекомуникационните компании щяха да имат повишаване на разходите за използването на подземната канална мрежа на Vivacom с една четвърт. Най-засегнати от увеличението са малките и локалните доставчици на интернет услуги, чиито разходи ще се увеличат значително, а това ще се отрази и на крайната цена на телекомуникации услуги, която плащат потребителите.

Другите два големи телекома ("А1 България" и "Цетин", която управлява мрежата на Yettel) също са засегнати от промяната. Те използват инфраструктурата на Vivacom не само за изграждане на фиксирана мрежа, но и да свързват своите базови станции, които изграждат мобилните мрежи в страната, с интернет.

От решението става ясно, че последното определяне на цените за каналната мрежа на Vivacom е било на 30 септември 2022 г. с публикуването на общите условия за ползването ѝ. Три месеца по-късно телекомът вдига цените си с 25,3 на сто, като се позовава на публикувания от Националния статистически институт "Индекс на потребителските цени за периода юни 2020 г. – октомври 2022 г.". Оспорва се обаче процентът на повишение, тъй като операторът би трябвало да вдигне цената си само с индекса на инфлацията за месеците октомври, ноември и декември 2022 г. 

„Месечният индекс за октомври е 0,9%, а за месеците ноември и декември все още не е ясен. Следователно, към 01.12.2022 г., без да разполага с информация за месечните индекси за м. ноември и м. декември, Vivacom увеличава всички цени от Приложение No 3 с около 25 процента“, посочва се в решението.

Регулаторът стига до „категоричен извод, че повишаването на цените на едро има значително въздействие върху всички контрагенти надолу по веригата".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Един Българин
преди 10 месеца
Няма страшно, сега като Пеевски отново вземе съда всичко ще се "нареди".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още