IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможното влизане на Amazon на пазара за мобилни услуги заплашва операторите

Компанията на Анди Джаси преговаря с едни от основните играчи на пазара, но може да създаде и собствена услуга

11:40 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският технологичен концерн Amazon обсъжда с главните американски мобилни оператори Verizon Comunications, T-Mobile и DISH Network потенциално партньорство и нискотарифни планове за абонатите си в Prime, разкри наскоро Bloomberg.

Новината се появи седмица след информацията, че ръководеният от Анди Джаси Amazon и DISH обсъждат предлагането на планове на DISH през Amazon, т.е., в партньорство, чрез което да подобрят продажбите на услугите на DISH, чийто бизнес изпитва затруднения.

Според Wells Fargo ако Amazon влезе на пазара за мобилни услуги, като продава свои собствени планове, може да окаже голямо влияние предвид силата на бранда и голямата си дистрибуционната мрежа от над 200 млн. абонати на Amazon Prime в целия свят, 150 млн. от които в САЩ.

T-Mobile и Verizon Communications заявиха в началото на седмицата, че не обсъждат активно партньорство с Amazon. Wells Fargo вярва, че това би направило DISH най-добър потенциален партньор, въпреки че операторът вече подготвя генерални споразумения с AT&T и T-Mobile в зони, в които компанията няма покритие.

Според публикуването на новините акциите на DISH поскъпнаха с над 16% в петък, въпреки че книжата на телекомите имаха лош ден със спад от 3% и 5% съответно за Verizon и T-Mobile. В статията се отбелязва също, че Amazon преговаря за най-ниските цени с потенциалния си партньор.

Според BofA Securities в най-лошия случай Amazon може да представи собствения си мобилен продукт, възползвайки се от сделката, и да го съчетае в пакет с Amazon Prime, който да предложи с отстъпка в сравнение със съществуващите мобилни алтернативи.

Според банката ситуацията напомня дилемата на затворника, в която всеки доставчик се притеснява от факта, че друг може да сключи сделка, която да навреди на индустрията. Въпреки че мобилните оператори отказват да говорят с Amazon, и той - с тях, анализаторите в HSBC споменават, че притесненията около ценовата среда и ръста на потребителите са очевидни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още