IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са реалните рискове от войната в региона и подготвена ли е България за тях?

Страната ни трябва да има военно-политическа доктрина, настоява Валери Тодоров

12:20 | 26.09.22 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Вследствие на войната в Украйна България трябва да определи какви отбранителни системи са ѝ необходими и какви са реалните рискове в региона от конфликта, като се отчете въоръжението и заплахите в по-близък или далечен план. Не бива да се подценяват рисковете от войната, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR журналистът проф. Валерий Тодоров.

Според бившия военен министър Николай Свинаров заплахата за националната сигурност е терминология, която не може да бъде извлечена от нормативната уредба на България.

„За някои националните интереси са да сме с Русия, за други със САЩ, за трети с ЕС. 200 дни след началото на войната е време е да спрем да гадаем какво ще направи Путин, а да се опитаме по всякакъв начин да концентрираме нашите усилия на национално и междусъюзническо ниво, както и на ниво ООН“, коментира той.

Съветът му е да се вземат всички възможни мерки в две посоки – за по-бързо приключване на войната и за възстановяването след нея.

По думите на проф. Тодоров трябва да се проследят тенденциите, да се търси информация от другите служби какво се случва зад кулисите на тази война и трябва да се обърне повече внимание на армията ни.

Той е категоричен, че е време България да има военно-политическа доктрина и се надява да се обърне и повече внимание на гражданската отбрана при подготовката на населението, при обучението на младото поколение за личната защита и колективната отбрана.

„Както сме закъснели с подготовката на населението в някакъв тип военни операции, ако не във война, така сме закъснели и с вземането на политическите решения. Необходима е подготовка на населението, но не само военнотехническа, не само санитарна, но и политическа", смята и Свинаров.

Той настоява България да не бъде заобикаляна поименно в ангажименти като държава членка на НАТО, когато става дума за общи инициативи.

Мнението на Валери Тодоров е, че трябва да се водят преговори и да се търсят всички дипломатически канали, за да се възпре ескалацията. "Колкото повече сили, време и жертви се ангажират в тази война, толкова по-трудно после ще се преговаря", смята той.

Професорът посочи, че до бежанска вълна от Русия може и да не се стигне, защото страната смята да затвори границите за потенциалните мигранти, но оцени бежанският проблем в България като сериозен.

Тодоров смята, че в рамките на Европа трябва да се създаде хуманитарен фронт, да има правила и да могат да се задържат мигрантите в различните страни, защото сега те предпочитат да се струпват в отделни държави.

Къде сгреши Украйна при вземането на политически споразумения? Къде се водят най-тежките сражения? Защо една година България не успя да сформира батальонната си група от хиляда души?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 26.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Сатига сте плашили стадото!!! Много ясно че не сме готови, но то няма да има война при нас... Мордор спихна и споро ще се разпадне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Мецобик
преди 1 година
За съжаление като ги слушам "специалистите" генралите и разните там кадри ми става лошо, за нищо не сме подготвени, едни мигранти не можем да спрем на границата, а какво остава за война, бтри, танкове, ракети, самолети ... :) дай боже да не дойде насам войната, че докато реагира бавния ЕС и Натото ще са претрепали народа на някой от големите градове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още