IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притиснатият в ъгъла Путин е опасен

Ако алтернативата му е унижение и поражение, той може да прибегне до ядреното оръжие

10:50 | 28.09.22 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сега стигнахме до точката във войната в Украйна, за която западните политици едновременно се надяваха и тревожеха от много месеци, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракман.

Дори когато взеха решението да доставят на Украйна ракетите, които промениха хода на войната, американските функционери бяха наясно с двоякия характер на своя избор. Както каза един от тях през май: „Колкото по-добре се справят украинците, толкова по-опасна ще става ситуацията“.

Този момент на повишени възможности и увеличена опасност настъпи. След поредица от руски поражения Владимир Путин свика още войски и отново заплаши с използването на ядрени оръжия.

Много западни експерти смятат, че Путин блъфира. Но управляващите са по-предпазливи. Наскоро Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, повтори, че ядрените предупреждения на Кремъл са „въпрос, който трябва да вземем адски насериозно“.

Възможността за ядрена война винаги е била голяма в изчисленията на Белия дом. И това е нещо добро, като се има предвид, че грешните преценки могат да доведат до Армагедон.

Тези, които настояват, че Путин блъфира, твърдят, че прибягването до ядрени оръжия би било очевидно безразсъдство. Тактически ядрен удар срещу Украйна би замърсил с радиация региона, който той твърди, че освобождава - и много вероятно и самата Русия. Това също би предизвикало ответна реакция от НАТО. Още повече, ако член на НАТО е нападнат.

Но Путин е притиснат в ъгъла. Освен това е неморален и безразсъден. Използването на ядрено оръжие очевидно не е първият му избор. Но това може да е последното му хвърляне на зара - ако алтернативата е унижение и поражение.

В отчаяна ситуация Путин може да се надява, че използването на ядрени оръжия ще бъде толкова голям шок за Запада, че ще наложи преговори и отстъпки. Теорията, че използването на ядрени оръжия може да принуди врага да отстъпи, е част от руската военна доктрина и е известна като „ескалация с цел деескалация“. САЩ обаче предупредиха Путин, че използването на ядрени оръжия ще има „катастрофални“ последици за Русия. Но в Русия - точно както и на Запад - има много хора, които смятат, че другата страна блъфира.

Дори онези западни властници, които приемат много сериозно ядрените заплахи на Путин, остават твърдо решени, че на Русия не трябва да се позволява да използва ядрено изнудване, за да прекрати подкрепата на Запада за Украйна. Това оставя политиците да вървят по опасно въже. Целта е да се осигури достатъчна подкрепа за Украйна, за да се позволи на Киев да победи руските сили, без да се изкушава Кремъл да използва ядрено оръжие.

Трудността с тази политика е, че тя се затруднява да отговори на въпроса как точно виждаме края на тази война.

На Запад много се говори за необходимостта от поражение на Русия. Но под това малцина разбират безусловна капитулация. По-скоро войната ще трябва да приключи с договорен мир, или с режима на Путин, или с неговия наследник.

Военните цели на руския президент вече са се свили по обещаващ начин. Той започна с целта да свали правителството на Володимир Зеленски в Киев, но сега определя целта си като „освобождаване“ на Донбас.

САЩ и техните западни съюзници казват, че Русия трябва да бъде изтласкана още повече - поне зад линиите, откъдето нахлу. Междувременно украинското правителство настоява, че Русия трябва да бъде изгонена от цялата окупирана украинска земя. Това включва частите от Донбас, които Русия окупира преди инвазията на 24 февруари, както и Крим, който беше анексиран през 2014 г.

Трудно е да си представим Путин да приеме дори по-малко твърдата позиция на Запада, тъй като това би означавало, че той е пожертвал хиляди животи без никаква печалба. С напредването на украинските сили Киев също не бърза да седне на масата за преговори. Статутът на герой, на който в момента се радва Зеленски – съчетан с отвращение към Русия – също затруднява всяко западно правителство да окаже натиск върху Киев да преговаря сега.

Може ли Путин просто да се оттегли? Има примери за големи сили, които претърпяват поражение във война, без да използват ядрените си оръжия. Това се случи с изтеглянето на американците от Виетнам през 1973 г. и съветското такова от Афганистан през 1988 г. Но във всеки от тези случаи САЩ и СССР оставиха приятелски, макар и краткотрайни режими, съответно в Сайгон и Кабул. И нито Вашингтон, нито Москва смятаха тези неуспешни войни за екзистенциални.

Тъй като войната в Украйна върви зле и потенциалните наборници се съпротивляват на мобилизацията, призракът, който започва да преследва Русия, е този от 1917 г., когато военното поражение довежда до революция. Но болшевишкият преврат, гражданската война и сталинската диктатура подчертават, че вътрешните сътресения в Русия носят своите собствени опасности.

По-оптимистичен, неруски паралел може би е Аржентина през 1982 г., когато поражението от Великобритания във войната за Фолклендските острови дискредитира военния режим, който започна инвазията. Хунтата рухна и демокрацията се наложи. Но аржентинската хунта беше по-слаба от режима на Путин и не разполагаше с ядрена опция.

Въпреки това мнозина на Запад се надяват на някакъв вариант на аржентинския сценарий - поражение за Путин, последвано от появата на по-приемливо и податливо руско правителство. Това би било прекрасно, без съмнение. Но надеждата сама по себе си не го прави по-вероятно. А повечето от алтернативните резултати варират между мрачни и катастрофални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
До: cherneyМлади човече,бъдете сигурен:,ако се намери смелчага да пробва какъв фейк е С400,всички ще разберем,комплекса в Сирия е ползван само веднъж ,неуспешно,срещу пво ракета на комплекса С200,в Украйна не е ползван поради липса на такава необходимост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
valentino29
преди 1 година
До: zelka007Май демонстрираме дълбока некомпетентнос , С 400 е елемент ПВО и ПРО с голям обсег на действие,на никой не би хрумнало да го поставя на кораб,поради разбираеми причини : ), освен това ,с какво бе потопен "москва" се знае само от извършителите и вероятно от руснаците.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007полезни са само срещу руска техника от 80те, гълъби и фазани! ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Zlato ... Питай матросите на карабъл "Масква" за С400 , те знаят дали работи или не ... :))) ... В Крим питай пилотите и механиците на летище "Саки" кво са прифанали и кво не са ... Там също могат да ти обяснят за С400 колко са полезни и надеждни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 7
Zlato
преди 1 година
До: cherney. ... Стратегически съм писал. От конвенционалния няма да има никаква полза. Трябва ти нещо, което да издуха 20 м железобетон. Другото е, като да хвърляш камъчета по Кремъл. За С-400 прочети малко повече преди да пишеш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
cherney
преди 1 година
До: Zlato------ И къде видя да твърдя, че САЩ ще отговорят с тактически ядрен удар? Ще отговорят с конвенционален, още повече, че няма да им е никакъв проблем, предвид това, че реално Русия не разполага с ПВО. Целият свят видя какъв фейк са С-300 и С-400.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 11
Zlato
преди 1 година
До: cherneyТочно така. САЩ ще нанесат стратегически ядрен удар в отговор на тактически такъв в Украйна от Русия. Блажени са вярващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
cherney
преди 1 година
Предвид това, че разузнаването на САЩ показа, че знае буквално всичко в Русия, американците със сигурност моментално ще разберат при приместване на ТЯО. А ако САЩ допуснат употреба на ядрено оръжие без да последва незабавен отговор от тяхна страна, това не само ще унищожи международната система за сигурност, но ще ги свали и от политическата сцена. В тази връзка, отговор ще има и със сигурност той е известен на Москва. И най-вероятно означава директен удар по първото лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
cherney
преди 1 година
Тактическите ядрени заряди в Русия са под контрол на 12-то управление на руското Министерство на отбраната. Дори най-малкия заряд е под строг контрол. Протоколът за употреба на тактическо ядрено оръжие е дори по-строг и комплициран от този, отнасящ се за стратегическия адрен арсенал. По веригата са поне десетина офицера - заявка за отписване от съответния склад, превоз, зачисление към съответното военно съединение и прочее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
khao
преди 1 година
пак глууупости от русоробски журналяяя ...щото оставения да прави квото си иска путин е безопасен и това много добре се видя през последната година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още