IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви пълен контрол над източния логистичен център Лиман

С превземането на града Киев си отваря плацдарм за още отвоювани територии на изток

21:00 | 02.10.22 г. 11
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Украйна обяви пълен контрол над източния логистичен център Лиман. Това е най-значителната военна победа на Киев от бързата инвазия от преди 3 седмици насам, която му осигурява потенциален плацдарм за по-нататъшна атака на изток, като същевременно оказва допълнителен натиск върху Кремъл, пише Ройтерс.

Отвоюването на Лиман се случва само 24 часа, след като руският президент Владимир Путин обяви анексирането на четири украински области източно от р. Днепър, вкл. и гр. Лиман. Киев и Западът осъдиха прокламацията като нелегитимен фарс.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че превземането на града, където украинските знамена бяха издигнати над административните сгради, демонстрира, че Украйна е в състояние да изтласка руските сили и показва въздействието, което разполагането на модерни западни оръжия от Украйна оказва върху конфликта.

„Към 12:30 Лиман е напълно разчистен“, казва украинският президент Володимир Зеленски в кратък видеоклип в своя канал в Telegram. „Благодаря на нашите войски... Слава на Украйна!“, допълва той.

„През изминалата седмица броят на украинските знамена в Донбас се увеличи. Ще има още следващата седмица“, казва още Зеленски в друго обръщение.

Министерството на отбраната на Русия заяви в събота, че изтегля войските от района на Лиман "във връзка със създаването на заплаха от обкръжение". Ведомството не споменава Лайман в ежедневната си информация за боевете в Украйна в неделя, но коментира, че руските сили са унищожили седем артилерийски и ракетни склада в украинските региони Харков, Запорожие, Николаев и Донецк.

Руските сили превзеха Лиман през май и го използваха като логистичен и транспортен център за своите операции в северната част на Донецка област. Загубата му е най-голямата за Русия на бойното поле след мълниеносната контраофанзива на Украйна в североизточния район на Харков миналия месец.

Контролът над Лиман може да се окаже ключов фактор в подпомагането на Украйна да си върне изгубената територия в съседната Луганска област, чието пълно превземане Москва обяви в началото на юли.

Оперативното значение на Лиман се дължи на командването му над ключов пътен преход над река Сиверски Донец, зад който Русия се опитва да консолидира отбраната си, казва британското министерство на отбраната.

Русия вероятно е претърпяла сериозни загуби и на хора при изтеглянето от Лиман. Москва е разположила между 5 000 и 5 500 войници в града преди украинската атака, според украински военен говорител.

Районите, за които Путин претендира, че са анексирани – Донецка и Луганска област, както и Херсон и Запорожието на юг, образуват ивица територия, равна на около 18% от общата повърхност на Украйна. Те му осигуряват и сухопътен достъп до полуостров Крим, който беше анексиран през 2014 г.

Руският парламент ще разгледа в понеделник законопроекти и ратификационни договори за поглъщане на регионите, каза председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Изпълнената с помпозност церемония по подписване на анексията в Кремъл не успя да спре вълната от критики дори от близки до режима на Путин относно начина на управление на войната, която Москва нарича „специална военна операция“.

Съюзникът на Путин Рамзан Кадиров, лидерът на руския южен регион Чечня, призова в събота за промяна на стратегията „чак до обявяването на военно положение в граничните райони и използването на ядрени оръжия с ниска мощност“. Вашингтон казва, че ще отговори решително на всяко използване на ядрени оръжия.

Чуват се и критики срещу военния министър на Русия Сергей Шойгу заради неуспехите на бойното поле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
cherney
преди 1 година
Както се вижда, украинците ще вземат под контрол целия десен бряг на Днепър до Нова Каховка, което ще означава и поредния котел, този път по направление Херсон. Явно са преценили, че местната руска групировка е достатъчно омаломощена. А след като пребият тези военни съединения, които са основно професионални военни, ще им предстои среща с мобилизираните. А там филма ще е много цветен за руснаците. Апропо, украинците вече разполагат и с един много специален боеприпас за Химарс - М30А1. Честито
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: zelka007Сватове още вчера го превзеха... има клипчета из реддит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Дали ще им остане на рашибозука техника за следващият парад на победата ?! Базинга ... както казва популярен герой от сериал ... :))) ... Ще изкарат от музеите . Ще направят един исторически преглед дет се вика ... Ретроспекция на втората най-могъща армия в света ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Украинците са почистили 25-30км зона около Лиман , вероятно ще атакуват (или атакуват вече) в направление Лисичанск и Северодонецк , и втори лъч към Сватове . Методично и безкомпромисно мобилизираните бременни украинки и тинейджъри шляпат задтилници на рассийските богатири . Нечестивият занулен денацификатор вече спря в брътвежите си да споменава ЛНР ... :))) ... Некой амбразурчик да обясни новата тактическа схема на втората най-могъща армия ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: Deyan_80 ''...Пише се "byebye" ...'' Смешно руско пропагандистче, регистрираният ми ник е ''baybay11'', а не ''byebye''. Никът ми не изразява алюзия с ''чао, чао'' за рашистите, но откъде интелект, за да го схване;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
baybay11
преди 1 година
До: Deyan_80 Ти, ''грамотния'', защо изискваш от бг. гражданка да ползва, познава и владее на ниво В1 от езиковата рамка на ЕС задължително чужд език, след като единственият официален език в България е българският език, съгласно чл. 3 от Конституцията на България...'' ... Поради что се срамиш да се наречеш Болгарин Или не са имали Болгаре царство и господарство. Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик'' Паисий Хилендарски 1762г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: Deyan_80: За опорките дрогарю ... Четеш ги на грешното място със сигурност. Ето една от тях: матрос е пушил "Лъки страйк" или "марихуана" след което е метнал фаса нейде по палубата на кораба масква след което той се е в взривил. Мдааа ,че яко :) Вие май са ви отворени устата и лапате мухите. Хахахаха :) Оооо и да довърша ... този моряк все пак е оцелял някак и е доплувал до брега на Крим ... някъде около базата Саки. Там е решил все пак да загаси фаса :) Хехехеххе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
Solar Power
преди 1 година
До: Deyan_80: Всъщност досега винаги фашистите са нападали чужди държави и там е имало партизани. Фашистите винаги са си измисляли поводи да нападнат другите ... Германия,Италия , Япония и т.н. Сега знаеш ,че в Украйна има партизани на много места ... според теб кои са фашистите ? Хихихихихи. Мдаааааа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 19
Deyan_80
преди 1 година
До: baybay11Пише се "byebye" ... Неграмотнu и uзроде .. Ще цвърчат нацисти и натовисти .. Русия сама обяви, че се оттегля ... Но ти си пиши опорките .. Някой може и да се хване ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
Новините не са добри за Путин в нито една точка. Засега РФ се е оплакала в ООН от агресията на Украйна в Херсон. Колко нелепи последни месеци на държавата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още