IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и САЩ отлагат ядрените преговори

За последно комисията, която се занимава с прилагането на договора Нов СТАРТ, заседава през октомври 2021 г.

19:28 | 28.11.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия и САЩ са отложили новия кръг от преговори по договора Нов СТАРТ тази седмица, което щеше да бъде първото такова обсъждане след нахлуването на руската армия в Украйна през февруари.

Руското външно министерство казва, че комисията, която се занимава с прилагането на договора от 2011 г., ще се събере на по-късна дата, според държавната агенция ТАСС, цитирана от Bloomberg.

Говорител на Държавния департамент на САЩ, който говори при условие за анонимност, посочва, че Русия е отложила срещата и САЩ са готови да я пренасрочат във възможно най-ранен момент.

Възобновяването на спрените инспекции трябваше да бъде сред възможните точки от дневния ред на срещата, която трябваше да се състои на 29 ноември. Руските официални лица обаче омаловажават вероятността да се стигне до сделка.

Русия забрани на американски инспектори да влизат в обектите в страната за ядрени оръжия през август заради наложените санкции и ограниченията за пътуване на руснаци. Двете страни спряха проверките на място през март 2020 г. заради пандемията и оттогава обсъждат как да ги възстановят, припомня агенцията.

САЩ прекъснаха повечето дискусии с Русия, остават отворени само някои дипломатически канали за комуникация. В средата на ноември директорът на Централното разузнавателно управление Уилямс Бърнс се срещна в Анкара с шефа на руското външно разузнаване Сергей Наришкин. Той повтори предупрежденията на Вашингтон към Москва да не използва ядрени оръжия в Украйна.

Руският президент Владимир Путин и американският президент Джо Байдън удължиха договора за Нов СТАРТ за пет години през 2021 г. Това даде време на бившите съперници от Студената война да се подготвят за нови преговори за стратегическа сигурност.

Комисията, която трябваше да заседава в Кайро, се събра последно в Женева през октомври 2021 г.

Русия вече не смята Швейцария за неутрално място за подобни преговори, след като страната се присъедини към водените от САЩ санкции заради войната в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още