IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО предложи подкрепа на съседи на Русия, докато Москва атакува Украйна на няколко фронта

Алиансът предложи помог на Молдова, Грузия и Босна, които според Йенс Столтенберг са подложени на натиск от Москва

21:40 | 30.11.22 г. 2
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: EPA/БГНЕС

Русия съобщи, че силите ѝ са напреднали в Източна Украйна, а Киев заяви, че Москва „планира нещо“ на юг. В същото време НАТО предложи подкрепа на други страни, които се опасяват от дестабилизация от Москва, пише Ройтерс.

Генералният щаб на Украйна съобщи по-рано, че войските ѝ са отблъснали шест руски нападения в последните 24 часа в източната област Донбас, а руската артилерия обстрелва безспирно отсрещния бряг на река Днепър, включително град Херсон на юг.

Зимата затруднява боевете по суша и президентът Володимир Зеленски предупреди гражданите да очакват голям руски обстрел тази седмица срещу пострадалата електрическа инфраструктура на Украйна, която Москва атакува почти всяка седмица от началото на октомври.

„Това са новите мишени на президента (Владимир) Путин. Той ги обстрелва усилено“, каза американският държавен секретар Антъни Блинкен след среща на НАТО в Букурещ.

В сряда съюзниците от НАТО предложиха да помогнат на близките Молдова, Грузия и Босна, съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг и допълни, че всички са подложени на натиск от Русия.

„Ако има една поука от Украйна, тя е, че трябва да ги подкрепим сега“, каза Столтенберг на пресконференция, а естонският външен министър Урмас Рейнсалу каза пред Ройтерс, че „звярът иска да установи контрол и върху Западните Балкани“.

Министрите на страните членки на НАТО започнаха двудневна среща в Букурещ във вторник с обещания да помогнат на украинците да се справят в момент, когато според ръководителя на отбранителния алианс Москва използва зимата като „оръжие във войната“, и да подкрепят Киев да продължи военната си кампания.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че резултатът показва, че НАТО „е напълно незаинтересована от политическо и дипломатическо решение в Украйна“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че украинците се нуждаят от бърза и трайна подкрепа и че очаква глобалният Юг и Запад да се присъединят към „тази обща борба“.

В Киев вали сняг и се очаква температурите да останат под нулата, докато милиони хора в и около столицата не успяват да затоплят домовете си след нападенията срещу инфраструктура, целящи според Киев и съюзниците му да навредят на цивилни, което е военно престъпление.

В мрачен знак за енергийната криза деветима души загинаха при пожари в последните 24 часа, след като украинците прибегнаха до генератори, свещи и газови бутилки в нарушение с правилата за безопасност, за да стоплят домовете си след спирането на тока, съобщи службата за спешна помощ.

Европейският съюз съобщи, че цели да използва приходите от замразените руски активи, за да компенсира Украйна за нанесените от Москва щети, и предложи създаването на съд за „престъпната агресия на Русия“.

Киев приветства ходовете, като заяви, че Москва няма легитимни цели. „Тя нападна друга страна в нарушение с международното право, като преднамерено разруши нейната инфраструктура и извърши масови убийства“, написа съветникът на Зеленски Михайло Подоляк в Twitter.

Русия твърди, че замразяването на активи е кражба и отрича нашествието ѝ, което нарича „специална военна операция“ за разоръжаване на съседната страна, да представлява военно престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Zlato да отбележим... най бременната една трета! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
Zlato
преди 1 година
Планирала Москва. Пак планират да отстъпват. Ако е като предишните отстъпления и останалата една трета от украинската армия ще натори почвата. Догодина ще изпреварят руснаците като производител на пшеница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още