IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блинкен: Нападенията на Путин срещу енергийната мрежа на Украйна няма да разделят съюзниците на Киев

Основното послание от срещата на НАТО в Букурещ е, че подкрепата на западния съюз за Украйна ще продължи, каза американският държавен секретар

23:25 | 30.11.22 г. 1
Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкен. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че Владимир Путин е съсредоточил „гнева и огъня си“ срещу цивилното население на Украйна и предупреди, че стратегията на Русия в последно време да атакува жизненоважна инфраструктура няма да раздели поддръжниците на Украйна, предава Ройтерс.

„Отопление, вода, ток…, това са новите мишени на президента Путин. Той ще обстрелва усилено. Тази жестокост към народа на Украйна е варварска“, заяви Блинкен на пресконференция в Букурещ след двудневната среща на върха на НАТО.

Блинкен обвини Путин, че се опитва да раздели западната коалиция и да я принуди да изостави Украйна, като накара украинците да мръзнат и гладуват и като повишава цените на енергията не само в Европа, но и в света.

„Тази стратегия не работи и няма да проработи. Ще продължим да му доказваме, че греши. Това чух категорично и ясно от всяка страна тук, в Букурещ“, добави Блинкен.

САЩ и западните съюзници са съсредоточени върху предоставянето на средства на Украйна, както и на адекватно оборудване, за да подкрепят енергийната устойчивост на Киев. Нападенията на Русия в последно време оставиха милиони хора на тъмно и без отопление при минусови температури.

Във вторник САЩ обявиха подкрепа на стойност 53 млн. долара за закупуването на оборудване за енергийната мрежа на Украйна и я предостави по спешност на страната, след като Украйна съобщи, че се нуждае от трансформатори и генератори, както и от системи за противовъздушна отбрана.

Американски военни стратези работят, за да гарантираме, че предоставеното оборудване за възстановяване на повредена енергийна инфраструктура на Украйна няма просто да бъде отново унищожено при руски нападения, каза Блинкен.

„Освен това се опитваме да бъдем много последователни… в установяването на най-добрата възможна охрана за критична енергийна инфраструктура в Украйна, така че да не се стига до повтарящ се процес“, допълни той.

Блинкен изтъкна, че основното послание от срещата на върха на НАТО тази седмица е, че подкрепата на западния съюз за Украйна ще продължи и, че той е наясно с предстоящата трудна зима.

„Колективната ни подкрепа за Украйна е и ще продължи да бъде желязна. Сега, през зимата, и колкото е необходимо за успеха на Украйна“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
работата май отива на бум-бум на некой от Т-95 или Т-160 ... тъй , за цвят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още