IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извърши най-голямото нападение с дронове срещу Киев преди празника на града

Путин нареди затягане на сигурността по границата с Украйна

13:05 | 28.05.23 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия извърши вълни от въздушни удари срещу Киев тази нощ, а властите определиха това като най-голямото нападение с дронове срещу града от началото на войната. Това се случи в момент, когато украинската столица се готвеше да отбележи годишнината от основаването си в неделя, предава Ройтерс.

Украинските военно-въздушни сили съобщиха, че са свалили 52 от 54 руски дрона и заявиха, че това е рекордно нападение с дронове „камикадзе“ иранско производство. Засега не е ясно колко дронове са били изпратени срещу Киев.

Това е първата смъртоносна атака срещу украинската столица през май и 14-то нападение този месец. Отломки от паднал дрон са причинили смъртта на 41-годишен мъж, съобщи кметът на Киев Виталий Кличко.

Нападенията, извършени преди зазоряване, се случват в последната неделя на май, когато столицата празнува Деня на Киев, годишнината от официалното му основаване преди 1541 години. Денят обичайно се отбелязва с улични панаири, концерти на живо и специални музейни изложби. Тази година също имаше планове за такива събития, но в по-малък мащаб.

„Историята на Украйна е отдавнашен дразнител за несигурните руснаци“, заяви Андрей Йермак, началник на канцеларията на президента Володимир Зеленски, в канала си в Телеграм.

Военно-въздушните сили съобщиха, че Русия е обстрелвала военна и критична инфраструктура в централните области на Украйна и конкретно в района на Киев.

Ройтерс не е успяла да провери независимо тази информация.

В очакване на украинската контраофанзива 15 месеца след началото на войната Москва засилва въздушните нападения след близо двумесечно затишие, в които атакуваше предимно военни обекти и снабдителни вериги. Сега вълни от нападения се случват няколко пъти седмично.

Нападенията в неделя бяха извършени, след като Киев съобщи, че боевете около обсадения град Бахмут в Югоизточна Украйна са утихнали.

Серхий Попко, ръководител на военната администрация в Киев, съобщи, че нападението е било извършено на няколко вълни, а въздушна тревога беше в сила над пет часа.

„Днес врагът реши да „поздрави“ народа на Киев за Деня на Киев с помощта на смъртоносните си безпилотни летателни апарати“, каза Попко в канала си в Телеграм.

Няколко квартала на Киев, който е най-големият украински град с около 3 млн. души население, са пострадали от среднощните нападения, включително историческата Печерска област.

В Холосивска област, в югозападната част на Киев, падащи отломки са подпалили триетажен склад, като са унищожили 1000 кв. м от сградата, съобщи кметът Кличко.

Пожар е избухнал, след като падащи отломки от дрон са улучили седеметажна нежилищна сграда в Соломянска област, в западната част на Киев. Районът е натоварен железопътен и въздушен транспортен център.

В Печерска област пожар е подпалил покрива на девететажна сграда заради падащи отломки от дрон, а в Дарницка област е бил повреден магазин, съобщиха представители на военната администрация на Киев в Телеграм.

Междувременно руският президент Владимир Путин нареди в неделя затягане на сигурността по границата с Украйна, за да се осигури „бързо“ придвижване на руски военни и цивилни в украинските области, които сега са под контрола на Москва, предава Ройтерс.

В поздравително послание към граничната служба, която е подразделение на Федералната служба за сигурност (ФСС), по повод Деня на граничната охрана Путин заяви, че тяхната задача е да „покриват надеждно“ линиите в близост до зоната на боевете.

Интензивността на нападенията в Русия расте през последните седмици, главно удари с дронове срещу области по границата, но все по-често и дълбоко в страната, включително срещу петролопровод северозападно от Москва в събота.

„Необходимо е да осигурим бързото придвижване както на военни, така и на цивилни превозни средства и товари, включително храни, хуманитарна помощ, строителни материали за новите субекти на Руската федерация“, каза Путин в съобщение, публикувано в канала на Кремъл в Телеграм.

Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк са четирите области в Украйна, които Путин обяви за анексирани миналия септември след референдуми, които Киев определи като фалшиви. Руските сили контролират само частично четирите области.

В събота официални представители съобщиха, че трима души са били ранени при украински артилерийски обстрел на Белгород, област, която беше атакувана тази седмица от проукраински бойци. Нападенията предизвикаха съмнения в отбранителните и военни способности на Русия.

Курска и Белгородска област, които граничат с Украйна, са най-честите мишени на нападения, при които беше повредена енергийна, железопътна и военна инфраструктура. Представители на местните власти обвиниха Украйна за атаките.

Киев почти никога не поема публична отговорност за нападенията в Русия и на контролирана от руските сили територия в Украйна, но заяви, че унищожаването на инфраструктура е подготовка за планираната сухопътна офанзива.

Украйна съобщи в събота, че е готова да започне дългоочакваната си контраофанзива, за да си върне отнети от Русия територии в 15-месечната война. Конфликтът отне живота на хиляди хора и срина украински градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 28.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 13 rate down comment 4
sssaaa
преди 10 месеца
До: mr. Yoda, Недей да съдиш по това, че му ползват често задния вход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 10 месеца
До: sssaaa: Женско е, колко да ти разправям?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 8
sssaaa
преди 10 месеца
До: zelka007, Фекален стига си лъгал. Още чакаме извинението ти от поредната лъжа за Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... 52 от 54 ... повече от добре ... ето за кво беше великото квu4ане от медведев , песков и захарова , щото видиш ли на украинците не им требвали западни ПВО системи ... зануленият детеубиец кво рече , чупим ги като орехи ... :))) ... всичко върви по план ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още