IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече руснаци бягат, отколкото се присъединяват към армията след частичната мобилизация на Путин

Над 200 хил. руснаци са преминали само в Казахстан от 21 септември насам

21:16 | 04.10.22 г. 2
На 21 септември Владимир Путин обяви първата в Русия честична мобилизация от Втората световна война насам. Снимка: Bloomberg LP
На 21 септември Владимир Путин обяви първата в Русия честична мобилизация от Втората световна война насам. Снимка: Bloomberg LP

Значително повече руснаци са избягали в чужбина, отколкото са се записали в армията, след като президентът Владимир Путин обяви мобилизация в подкрепа на буксуващото му нашествие в Украйна, предава Bloomberg.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че над 200 хил. души са били записани в армията след заповедта на Путин от 21 септември за частична мобилизация, съобщиха руските информационни агенции във вторник.

Те са колкото напусналите над 200 хил. руснаци само към съседен Казахстан в същия период. Данните бяха обявени от вътрешния министър на централноазиатската страна. Почти 69 хил. руснаци са преминали границата с Грузия до 30 септември, сочат данни на вътрешното министерство на кавказката република. На сухопътната граница на страната с Русия се образуваха дълги колони от автомобили след съобщението за мобилизацията.

Миналата седмица Европейският съюз съобщи, че 66 хил. руснаци са влезли в блока в седмицата до 25 септември. Повечето са дошли през Финландия, която силно ограничи приемането на руски туристи в петък в отговор на ръста на влизащите в страната.

В Монголия, която тази седмица предложи да смекчи правилата за местожителство на хора от Русия, граничните власти съобщиха, че над 12 хил. руснаци са влезли в страната до 2 октомври. Хиляди руснаци избягаха в съседни страни след заповедта за мобилизация на руския президент. Графика: Bloomberg LP Хиляди руснаци избягаха в съседни страни след заповедта за мобилизация на руския президент. Графика: Bloomberg LP

Други популярни дестинации като Турция, Армения и Азербайджан, където руснаците могат да влизат без виза, не са обявили данни за пристигналите руски граждани, след като заповедта на Путин за мобилизация потресе страната и внесе у дома реалността на войната в Украйна, която навлиза в осмия си месец.

Макар че не всички, които са напуснали Русия след заповедта за мобилизация на Путин, подлежат на служба в армията, мнозина побързаха да избягат от страната на фона на повсеместната несигурност за условията на мобилизацията. След като Шойгу съобщи, че са мобилизирани 300 хил. запасняци, се появиха съобщения, че повиквателна са получили и мъже, които официално са освободени от служба в армията, включително хора, преминали изискваната възраст или с хронични заболявания.

Социалните мрежи също се напълниха с оплаквания от някои наборници заради окаяните условия на живот, липсата на обучение и оборудване преди да бъдат изпратени на фронта.

Всичко това накара Путин да поиска „бързо да бъдат поправени грешките и те да не се повтарят“. Той отправи призива на заседание по време на Съвета по сигурност на 29 септември. „Привиканите хора без надлежни основания трябва да бъдат върнати у дома“, заяви Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 04.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Е, очакваше се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
И да бягат, и да не бягат, фактите са си факти- руснаците искат Украйна да не съществува като самостоятелна държава, искат ''кримнаш'' и ''украйнанаша'', просто считат, че не трябва те да си цапат ръцете с тази руска завоевателна война, след като си имат руска професионална армия. Искат да си врещят на воля ''смърт на сащ, НАТО и ЕС'', но... с огромно удоволствие ползват, обичат И КУПУВАТ всички качествени стоки, произведени в ЕС и САЩ. Пут00лер не прави изключение-носи БРИОНИ, а не руска марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още