IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът "Донев 2" встъпи в длъжност

Вторият мандат ще бъде още по-труден, дръжте пулса на проблемите на хората, обърна се към служебните министри Румен Радев

14:32 | 03.02.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Вторият служебен кабинет с премиер Гълъб Донев официално встъпи в длъжност днес. Премиерът и министрите на временното правителство, назначено от президента Румен Радев, положиха клетва на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Вчера президентът подписа указите за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание и насрочването на парламентарни избори за 2 април 2023 година. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023 година.

Държавният глава Румен Радев представи задачите и приоритетите на петия служебен кабинет, който той назначава. Това се случва четири месеца след предсрочните избори от 2 октомври и след три неуспешни опита 48-ото Народно събрание да състави редовен кабинет. Начело на 101-вото правителство на България застава Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател.

Президентът поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията, но предупреди, че цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, а българите обедняват.

Радев подчерта, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори и посочи, че задачата се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс. „Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава.

Важни приоритети на новото служебно правителство трябва да бъдат и гарантиране на покупателната способност на населението, борба с обедняването, ограничаване на спекулата, подкрепа на родните производители, посочи задачите Радев. Той акцентира и върху работата по агресивно привличане на чуждестранни инвестиции, укрепване на сигурността, борба с престъпността, финансовите престъпления, укрепване на охраната на границата, 

„Преди шест месеца поехте отговорност за страната в труден момент, прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката. Успяхте да спрете свободното падане на държавата“, обърна се към министрите Румен Радев на официалната церемония.

„Вторият мандат ще бъде още по-труден. Дръжте пулса на проблемите на хората и работете за тях“, обърна се към служебните министри той.

Президентът очаква правителството да продължи усилията си в борбата с корупцията и съдебната реформа. Очаква и проектът за изграждане на Национална детска болница да се развива с необходимия темпо, както и поръчката на медицинските хеликоптери. Наред с това Радев се надява служебното правителство да укрепи "лидерската роля, която България си извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, да работи за приемането ни в Шенгенското пространство".

Задача на служебното правителство трябва да е и физическото и духовно развитие на младите хора и възпитанието им в преданост към България.

„Тези приоритети трябва да работят най-много за хората и гражданите“, призова държавният глава.

„Очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумно, ясно обосновани, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат една добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, допълни президентът.

Румен Радев очаква изключително оспорвана предизборна кампания. „Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната. Но най-вероятно част от участниците в тази кампания ще опитат да изведат дивиденти на ваш гръб”, предупреди той служебните министри.

Президентът представи задачите и приоритетите на правителството „Донев 2” Президентът представи задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”

"До вчера бяхме 100-то правителство на България, днес сме 101-ото и причината за това е само една - 48-ото Народно събрание не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно парламентарно мнозинство", каза служебният премиер Гълъб Донев на церемонията в президентството.

По думите на Донев да си министър втори мандат има едно сериозно предимство - вече знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на "политическия сървайвър".

„Даваме си сметка, че пак ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за виновници за несбъднали се реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само парламентът”, заяви Донев пред министрите от кабинета.

Гълъб Донев увери членовете на Централната избирателна комисия, че може да разчитат на служебния кабинет при организирането на предстоящия вот, особено заради трудностите в процеса, очаквани заради промените в Изборния кодекс.

„Няма да участваме в предизборната кампания, това не е нашата сцена. Но ще бъдем безкомпромисни с лъжите и няма да се включваме в изкопаването на нови разделителни линии”, завърши Донев.

Кабинетът "Донев 1" е най-дълго управлявалият служебен кабинет - точно половин година - от 1 август 2022 г. Единственото ново име в служебния кабинет "Донев 2" е на диригента Найден Тодоров на поста министър на културата.

За втори път през последните две години служебен кабинет поема властта от временно правителство. Преди половин година Гълъб Донев оглави четвъртия служебен кабинет на Румен Радев със задачи да осигури доставки на природен газ на поносими цени, да напише липсващите закони по Плана за възстановяване и с основен приоритет - сигурност в страната на фона на непосредствената близост на войната в Украйна.

След шест месеца като служебен премиер Гълъб Донев ще продължи да работи със същия екип и в следващите месеци. 19 от министрите, сред които и четиримата вицепремиери, ще продължат да са част от новия служебен кабинет със същите ресори. Единствената промяна в правителството на президента е персонална и е в Министерството на културата. Диригентът Найден Тодоров сменя на поста Велислав Минеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Топ новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
И "Донев 3" ще има и 4... Виж как гладко върви всичко и само ни лъжат за парламентарна криза :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още