IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петродоларите и часът на истината за управляващите в Саудитска Арабия

Евентуален край на системата на петродоларите несъмнено ще е промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 г.

10:49 | 14.03.17 г. 15
<p>
	Саудитският крал Салман ал Сауд (на преден план) на посещение в Токио. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Саудитският крал Салман ал Сауд (на преден план) на посещение в Токио. Снимка: Ройтерс

След края на споразуменията от Бретън Удс системата на петродоларите позволи на САЩ да продължат да задължават целия свят да се разплаща в тяхната валута. Този нов световен ред, начертан през 1971 година, обаче има една Ахилесова пета: династията Ал Сауд, пише френският вестник La Tribune.

В края на Втората световна война огромните златни резерви на САЩ - най-големите на планетата по онова време - им осигуриха привилегията да построят един нов световен ред, центриран около долара.

Конференцията, проведена в Бретън Удс през 1944 година, на практика официализира статута на долара на първа световна резервна валута, около която националните валути на останалите страни да гравитират по курсове, които са фиксирани, така както и стойността на златото, една тройунция от което е "закована" на 35 долара.

В резултат на тази "интронизация" на долара всички централни банки бяха задължени да държат резерви от "зелената валута" и той се превърна в разплащателното средство, използвано в международната търговия.

Доларът стана жертва на своя успех, като инвеститорите, спестителите, държавите и компаниите на цялата планета трупаха резерви от него, до такава степен, че в един момент запасите от злато на Федералния резерв на САЩ вече не бяха достатъчни, за да задоволят търсенето.

Известен брой субекти, които притежаваха долари, на практика поискаха - както имаха и право - да превърнат своите запаси в злато. В резултат американските резерви от благородния метал се стопиха от 574 на 261 милиона тройунции между 1945 и 1971 г.

Краят на златния стандарт, ключов момент в световната история

(Логичното) премахване на златния стандарт на 15 август 1971 г. от Ричард Никсън бе един от онези важни моменти в американската и дори световната история, сравними с борсовия срив от 1929 година, убийството на Джон Кенеди и атентатите на 11 септември 2001 година.

Краят на Бретън Удс позволи на долара да се котира свободно в зависимост от предлагането и търсенето, без да е твърдо фиксиран към стойността на тройунция злато. Естествено, това ключово решение бе определено като временно от Никсън, който всъщност бе доста доволен от факта, че неговата централна банка вече ще може да печата пари на воля. Временно положение се запазва вече над 45 години и в резултат на него доларът загуби над 80% от стойността си от 1971 година!

Смъртта на Бретън Удс де факто е изпадане на САЩ в неплатежоспособност по техния ангажимент да осигуряват незабавно конвертиране по фиксиран курс на тяхната национална валута в злато. Оттогава, при условие че другите държави и чуждестранните компании вече нямат реална причина да държат долари в такъв мащаб и че търсенето на американската валута е обречено на силно намаление, американците намериха решение.

В действителност краят на системата от Бретън Удс имаше не само финансови, но и изключително важни геополитически последици за света. Правителството на САЩ въведе нов ред, който би трябвало да позволи на долара да запази своя статут.

Измислянето на петродолара, майсторски удар

Причината, която принуди всички страни в света да продължат да държат долари и да търгуват с тях, бе системата на петродоларите. Този майсторски удар, измислен от митичния тандем Никсън-Кисинджър (тогавашния президент на САЩ и държавния му секретар Хенри Кисинджър), се свеждаше до установяването, между 1972 и 1974 година, на специални отношения със Саудитска Арабия - страна с огромни петролни резерви и всемогъщ лидер на ОПЕК.

Този съюз позволи на Съединените щати да се отличат в стратегически план в борбата си срещу Съветския съюз, което им гарантира скъпоценна подкрепа за тяхното снабдяване с енергия в трудния контекст на войната от Йом Кипур през 1973 година, когато петролът поскъпна четворно.

Според този пакт САЩ се ангажираха да пазят на власт уахабитската династия, която в замяна гарантира, че цялата търговия с петрол винаги ще бъде в долари и впоследствие приходите ще бъдат инвестирани в американски държавни облигации. Тази прекомерна привилегия, дадена на Цар Долар, бе наложена на целия свят, поставен пред свършения факт да плаща задължително енергийните си сметки в тази валута.

Следователно централните банки и министерствата на финансите на всички държави бяха принудени да трупат долари, жизненоважни за техните петролни и газови трансакции. Този изкуствен пазар, създаден за щатската валута, принуждаваше страна като Франция, например, да продава френски франкове и да купува долари, за да плаща своята доларова сметка - ето как функционираше системата на петродоларите.

Падането на династията Ал Сауд би променило облика на света

Невъзможно е да опишем с пълна точност изключителните предимства, извличани от Съединените щати от въвеждането на тази система, при която едно множество от операции и трансакции, нямащи пряко отношение към тях, въпреки това се осъществяват в долари; самите те внасят и изнасят в своята собствена валута и при това могат да печатат пари без ограничения!

Именно това е фундаменталната причина за специалното отношение, проявявано от американския елит към саудитците. Ето какво обяснява освен това защо Саудитска Арабия - страната на произход на по-голямата част от извършителите на атентатите на 11 септември - не е сред държавите, срещу които новият президент на САЩ Доналд Тръмп предприе в последно време мерки, за да забрани на техните граждани да влизат на американска територия с аргумента, че те подпомагат радикалния ислямистки тероризъм.

Въпреки това сегашният световен ред, чиито основи бяха положени през 1971 година, днес изглежда разклатен от заплахите от разпадане на династията Ал Сауд, която преживява период на голяма уязвимост, определено най-критичния от своето възкачване на престола през 1932 г.

В действителност изглежда, че звездите се нареждат неблагоприятно за една изпаднала в затруднено положение Саудитска Арабия с ключов залог евентуалния край на системата на петродоларите, който несъмнено ще представлява промяна в парадигмата, толкова важна за света, колкото и краят на Бретън Удс през 1971 г.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Ако всички други успеят да си обезценят валутите спрямо долара то в последващия момент ситуацията в която ще попадне икономиката на САЩ ще бъде фатален за нея. Противно на това което се е случвало в миналото необходимостта от долари - посредници в търговията ще стане почти нулева, защото системата ще премине през състояние на адаптация към живот с клоняща към нула наличност на тази валута посредник и няма да излезе от това ново състояние след стабилизация на обезценилите се валути. С две думи ако Европа се разпадне това ще убие Америка и гарантирано икономиката на Европа след 15-20 години ще влезе в период на икономически бум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
supertrader
преди 7 години
Всъщност за САЩ е по добре вече долара им да се срути, те не са чак толкова зависими от печатането на долари и абсорбирането им от Света. Глобалната икономика е нещо съвсем различно от затворените икономики - когато обръщението и кръговрата на парите е високоскоростен много по малко пари опосредствят размяната на стоки и услуги. На практика се случва така че правото и възможността да се емитират пари които другите приемат и си служат с тях се превръща за икономиката на емитиращата ги страна в нещо което я възпира и я прави неконкурентноспособна - парите в дигитален вид се движат толкова бързо и тази скорост постоянно нараства така че системата има нужда от все по малко пари и реално с емитираните вече не може да се купят чак толкова много стоки и услуги. Но ангажимента да се поддържа стойността им висока е една безкрайна спирала чрез емитиране на пари само и единственно срещу дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 8
Jimmy
преди 7 години
*** глупостите в тая анонимна статия!Династията АлСауд и Кремъл ли управлява? Путин що иска долари за руския петрол и газ, а не ги продава в рубли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Прекрасен материал.Само се чудя защо ли Блумбърг ги публикува при управлението на Тръмп а не на Обама?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
KPetkov
преди 7 години
В дългосрочния модел трябва да вкараш все пак и евентуална реакция на САЩ и СА на текущата реалност. Преди месец-два дружката на Уорън, Чарли, говореше САЩ да спрат износа на петрол и газ и да пазаруват докато е още евтино. Печатницата за долари е все още при тях. Все пак малка част от американците искат Щатите да заприличат на т.нар. "бензиностанция" на изток от нас, т.е. може да се върнат времената отпреди 2014 г. когато забраната за износ на нефт от САЩ все още имаше сериозен ефект върху пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 4
Toranaga
преди 7 години
Съгласен съм с теб. Но реалноста в момента е доста по-различна. СА имат запаси от 700 Мрд.$ и годишен дефицит от 100 Мрд. Ако цената на петрола остане на тези ниски нива, няма как вахабитите (3% от населението) да се задържат на власт - СА ще се разпадне и ще стане много интересно. Много малко инвеститори разбират истинският смисъл на Q1,2 ... а това е адски просто - няма ги арабите да купуват US Dept.. За дългосрочна стратегия е необходимо да се направи модел - без САЩ и СА, тогава картината е много интересна и доходоносна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
калофер
преди 7 години
С.А. ще иска нещо (разбирай, изнудва) от САЩ, затова са тези преговори, не е луда да си отсече клона на който седи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 0
akomodacia
преди 7 години
Това, че приятелството между САЩ и СА приключва, не означава, че ерата на петрола приключва. Такова изказване е прекалено дръзко и според мен неправилно. И за кои криптовалути става въпрос? Биткойн? Тука вече стана прекалено несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Скоро ще е краят на претрола. Има няма поне 30-40 години още. Бързо ще минат, ама нас може и да ни няма до тогава :)Между другото първата електрическа кола е създадена в средата на 19-ти век. Имаме напредък.The End of Oil: On the Edge of a Perilous New World
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
Е, то е ясно, че ерата на петрола приключва, което идва да рече и приятелството между САЩ и СА.Раждането на криптовалутите е предвестник, че идва нов световен финансов ред.В САЩ няма начин да не мислят ката ден, как да продължат с долара и какво да вържат за него, та отново да е световна валута.Засега явно го дават с технологиите ... САЩ са ненадминати в технологиите и по този начин търговията посредством долара се поддържа.Епъл е абсолютно показателен пример. Мисли се в САЩ произвежда се в Китай, но се продава в долари.Другото са ДЦК на САЩ и банките.ФЕД никак, а *** никак няма да допуснат, да изтърват лидерството на долара.Всъщност, като се замисля, ФЕД много повече предпочита Тръмп, пред Хилъри, защото ТТП ако се беше подписал, долара още повече, щеше да загуби сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още