IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орхан Драгаш: Българското вето срещу Северна Македония сочи липса на воля в ЕС

Ако Брюксел не промени маниера си към кандидат-членките от Балканите, друг геополитически играч ще заеме мястото на ЕС на полуострова, пише сръбският експерт

18:36 | 23.11.20 г. 11
<p>
	<em>Българският премиер Бойко Борисов (вляво) и македонският министър-председател Зоран Заев (вдясно). Снимка: БГНЕС</em></p>

Българският премиер Бойко Борисов (вляво) и македонският министър-председател Зоран Заев (вдясно). Снимка: БГНЕС

Едното вето, това на България, засяга само гражданите на Северна Македония и може би техните балкански съседи, но другото, това на Варшава и Будапеща, се отнася за цяла Европа. Въпреки че мащабите са различни, тяхната същност е една и съща – те не носят нищо добро нито за онези, които налагат вето, нито за другите, за които то се отнася.

Европа отдавна се блъска в стените, които сама е изградила за себе си и за ефективното функциониране на съюза. Бюрократичната форма на ЕС разяжда прогресивното и ценно съдържание, от която то не може да бъде извлечено без голяма вътрешна реформа, изтъква Драгаш.

Българското вето върху преговорите със Северна Македония и още повече германското мълчание в тази връзка е напомняне на Сърбия, че тя ще влезе в един ЕС, който ще бъде различен от днешния.

Най-вероятно ЕС ще бъде разделен на няколко зони, кръгове, „скорости“, каквито френският президент Еманюел Макрон описа преди две години. Такъв ЕС вече съществува в действителност; зоните му са определени от икономическата мощ, която е естествена и функционална.

Докато ЕС не се трансформира напълно в единна функционираща общност, ще има още налагания на вето, по-тежки от предишните. 

Догодина Сърбия ще отпразнува пълнолетие на своя опит да влезе в блока – 18 години, откакто през 2003 г. се провежда срещата на върха на ЕС в Солун, на която страната е идентифицирана като потенциален кандидат.

Ако Брюксел не направи необходимите жестове спрямо Белград, като изплащането на милиони евро помощ за преодоляване на последиците от пандемията от коронавирус, Сърбия може лесно да замени ЕС с някой друг голям геополитически играч, което ще бъде в ущърб както за блока, така и за Балканите.

След българското вето по отношение на Северна Македония е малко вероятно да се очаква укрепване на вярата в ЕС и желанието на страните от Балканите да се присъединят към блока.

На мястото на ЕС може да се появи друг, чиито планове за бъдещето на Балканите няма фокус върху напредъка, сигурността и развитието. В същото време в Западните Балкани все още съществуват предпоставки за конфликти, бедност и корупция.

И докато Европа подценява риска, който се крие зад ветото на България, за щастие, САЩ разполагат с по-ясна гледна точка и настояват подобни проблеми да бъдат решени извън процеса на присъединяване към ЕС, посочва Драгаш.

Както в случая със замразените преговори с Косово, които Вашингтон възобнови, САЩ се очертават като основен поддръжник на пътя на балканските страни към ЕС, по-голям от блока, чиято работа е именно тази.

И съдейки по изявлението на Майкъл Карпентър, бивш съветник по външната политика на Джоузеф Байдън, който изтъкна, че нито България, нито Северна Македония ще спечелят нещо от настоящия конфликт, тази тенденция ще продължи и в рамките на бъдещата администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
и тоз Педаловски с неговите "Живковизми" даже ми стават противняци и изобще да си седат там къде си беха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
ае само като го погледна Зайцев на снимката как ше продаде и майka си за мангизи даже си казвам, че по-добре да сме две държави щот тез Западна България нещо ..... мдам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Целият проблем с Македония е, че сме един народ в две държави. За това историята ни е обща, но всяка държава си тегли към себе си. Имаме много сгрешена политика с македонците, но темата е много дълга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Не въждам България да се опитва да разясни позицията си на"партньорите".Това е коз "световните" медии да вият на умряло на тема недемократичност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Српската напаст не трябва въздух да диша, камо ли в ЕС да влиза !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgperformer
преди 3 години
Не трябваше да е отговор, а обикновен коментар, извинете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
evtimvz
преди 3 години
Винаги съм е чудил, защо Сърбия воюва с Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, но с Македония - не. Отговорът може би е, че те вече са я завоювали. От тук и изводът, че отказът ан България да даде път на северняците е било във вреда на Сърбия, респективно Русия. А и тази реакция на сърбите е показателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
bgperformer
преди 3 години
Правото на вето е това което прави гласовете на членовете на ЕС равноправни. Това не е СССР. Разбира се има начини за оказване на влияние, но България трябва да отстои Интереса си. По една тема у разпърдяното ни общество и крадливите политици да има консенсус. А тези сръбски *** хич не ги публикувайте, че се надъват да джафкат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
male4ko
преди 3 години
Ехее, вие отсега поставяте условия, а още не сте помирисали ЕС, а какво ще ви правим един ден, като (не дай боже!) влезете в съюза... Велики наглеци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още