IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовата маневра на Путин може да рикошира неприятно към Русия

Тя показва трудността на Москва да наложи контрасанкции, които не нанасят още по-голяма вреда на собствената ѝ икономика

12:03 | 03.04.22 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Един от най-големите икономически страхове на Европа, откакто Русия нахлу в Украйна, е спирането на доставките на руски природен газ. Тази седмица подобна заплаха изглеждаше по-реална. Министрите от Г-7 отхвърлиха искането на Владимир Путин да се премине към плащане за газа в рубли, а не в евро; Москва предупреди, че няма да продължи „благотворителните“ доставки. Германия, Австрия и други започнаха подготовка за въвеждане на дажби. Въпреки по-нататъшните словесни заплахи от президента на Русия и предупрежденията на европейците, че се подготвят за всякакви непредвидени ситуации, се очертава спасяващо репутацията решение. След многото шум от страна на Кремъл, това, което епизодът може би подчертава, е трудността на Русия да наложи контрасанкции, които не нанасят още по-голяма вреда на собствената ѝ икономика, пише Financial Times в редакционен коментар.

Президентската заповед от миналата седмица, според която плащанията за изнесения газ трябва да се извършват в рубли от „неприятелските страни“ – тези, които наложиха санкции на Русия – беше силно политическа. Путин каза, че това е отговор на замразяването от ЕС на валутните резерви на руската централна банка. Отчасти това изглеждаше като опит да се принудят европейските купувачи на газ да извършват трансакции в обезценената рубла и да взаимодействат с финансовия сектор или централната банка на Русия, за да обменят еврото или доларите, които използват за уреждане на сметките в руската валута.

Това търсене може да е помогнало за скорошното възстановяване на рублата близо до предвоенните нива, но въздействието на мярката е до голяма степен козметично. Руската централна банка вече беше наредила на руските износители, включително Газпром, да конвертират 80 процента от постъпленията си в чуждестранна валута в рубли; указът на Кремъл само увеличава съотношението до 100 процента и прехвърля отговорността за закупуването на рубли върху купувачите на енергия.

Страните от Г-7 нарекоха действието на Путин блъф. Те твърдят, че изискването нарушава договорите за газ, деноминирани в международни валути – нещо, което Русия винаги е избягвала да прави, откакто започна да изнася газ за Европа през Студената война. Това остави Кремъл в леко абсурдната ситуация да заплашва да спре газа на клиентите, просто защото те настояваха да плащат в твърда валута, от която Русия отчаяно се нуждае. Указ, подписан от президента в четвъртък, изисква от чуждестранните купувачи на газ да отворят сметки в рубли и валута в Газпромбанк, която не е обект на санкции на ЕС, за да купуват рубли, които да използват за плащане. Това може да е нещо, което купувачите да изпълнят с неохота.

Германия, по-специално, се притеснява от началото на войната, че Москва може да затвори крановете дори само за няколко дни - достатъчно, за да създаде сериозни смущения за страна, която разчита на нея за половината от вноса си на газ. В действителност обаче Русия би нанесла огромни щети на икономиката си, ако спре газа за Европа за какъвто и да било период от време. Тя може да продължи да изпомпва горивото в хранилища за известно време, но тъй като няма друга дестинация за газа от своите западносибирски находища - Китай получава суровината от Източен Сибир - ще трябва да ги затвори. Според анализаторите газовите находища ще започнат да се влошават, което ще направи рестартирането им трудно и скъпо.

Точно това изчисление, че Русия не може да си позволи да преустанови доставките, подкрепя натиска на някои поддръжници на Украйна за по-нататъшни енергийни санкции срещу Русия, подобни на тези срещу Иран, а именно купувачите да плащат в гаранционни сметки у трети страни, от които Москва ще може да тегли средства само за някои основни нужди. Указът на Путин може да е отчасти опит да се предпази Русия от подобен ход.

Руският президент може да смята, че е отвърнал на Запада, като го е принудил да плаща в рубли, но чрез де факто промяната в газовите договори той ще накърни допълнително доверието в Москва като доставчик. Дори ако някои санкции бъдат отменени като част от евентуално мирно споразумение в Украйна, новата решимост на Европа да прекрати зависимостта си от руския газ ще бъде трайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
viva
преди 2 години
Една дъщеря, па макар и 2 годишна, винаги може да накаже баща си. Ако наистина си баща ще знаеш защо и как. Ама явно или не си баща или толкова струваш като такъв, за да не знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Той всъщност ако наистина земе ,че се задържи до 2036 на трона, ще превърне Русия в най-голямото джудже в света, по подобие на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
То напоследък няма нещо,което този Късия да е направил, да не е рикоширало върху Русия.Да е жив и здрави, все така да я кара и занапред и му пожелавам успехи в делото,с което се е захванал,а именно да докара Русия до тотална нерелевантност...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Рашата не може нищо да въведе, особено ако продължава в посока изолация :)Да, хартията е по-скъпа от банкнотата, вярно е - вече не е просто хартийка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Рашата въвежда фактически златно покритие на рублата. Тя вече не е просто хартийка, чиято твърдост само я предпазва от използване за тоалетни нужди, както "водещите" световни валути. Къде водят те, скоро ще научим. РЦБ въвежда твърд курс 5000 рубли за 1 грам злато. Ето с какво изпосталелите за суровини и енергоресурси "циливилизатори" ще могат да си купят нужните за оживяване рубли. Защото след газа иде нефтът, после въглищата, стоманата, алуминият, паладият, урановото гориво, изкуствените торове, пшеницата и т. д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Съвсем определено тази "маневра" ще се отрази зле на Русия. Въпросът е защо въпреки всичко те я предприемат. Тук спекулациите са много. В статията се разглежда чисто техническата страна на въпроса и в този аспект това вероятно ще се отрази зле на Русия. Но това действие може да има и дългитайни последици. Дали това ще е краткотрайно явление и някъде напред във времето Русия ще се откаже или тя ще развие това и по отношение на други суровини, които изнася? Някои разсъждават дали това няма да повлече и други страни по този път. Говори се дори и за валути, обезпечен с различни стоки. Петродоларът всъщност е нещо такова. Винаги можеше да си купиш петрол (или нещо друго) срещу него и затова има смисъл да го трупаш като резерви. Очевидно и разбираемо е, че САЩ ще окажат яростна съпротива на такива тенденции, както са го правили и преди. Това определно не ми вдъхва оптимизъм за нещата, които ни чакат за напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 2 години
А гадните, винаги алчни за чужди земи, руски очи, ги затваря само пръстта- ако ме разбираш... Най-добрият руснак е неживият руснак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 2
юрист
преди 2 години
''... Колко е приносът на балтийските жaлки микpoба за тоя приход? ...'' Аааа- така лиии- понеже две от държавите бяха почти 100 процента зависими от вноса на руски газ, сега били ''жалки микроби''... А БЪЛГАРИЯ как наричате, а- корона вирус ли... Мръсни сте и в чер000вата и веднага ви лъсва наглият изнудвачески манталитет..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
На жена устата се затварят както се затваря на москвич вратата. Не на всички естествено, но юредическите нямат друго затваряне..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Стига писа глупости. Много пъти съм казвал, че руският държавен бюджет получава по 3-5 милиарда на година от износът на газ за ЕС. Колко е приносът на балтийските жaлки микpoба за тоя приход? Дали има и 100 милиона? Eдинственото което ще постигнат е да се самонакажат. За статията - нз какво ще рикошира към Русия, ама Германия е свършена като индустриална държава... и не само тя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още