IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вкарва "Северен поток 2" в газовия шантаж срещу Запада

Руският президент предложи Европа да се възползва от готовото трасе на газопровода - ход, който може да разбие единството между ЕС и САЩ

10:34 | 20.07.22 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В последните десет дни в Европа са на тръни дали "Газпром" ще възстанови доставките по "Северен поток 1" след края на плановия ремонт. В Москва доскоро лаконично коментираха, че тези страхове са просто "спекулации", а "Газпром" не отговаряше на запитванията на медиите. Профилактиката на газопровода трябва да приключи на 21 юли и според източници на Ройтерс "Газпром" ще поднови доставките, но отново под капацитета от 160 млн. куб. метра на ден.

В средата на юни газовият холдинг ограничи с 60% доставките на газ по "Северен поток 1", цитирайки липсата на турбина, която Канада за кратко отказа да върне след ремонт. Отава въведе санкции срещу Русия и забранява доставка на оборудване за енергийния сектор, след като Русия нападна Украйна. След молбите на Германия обаче Канада реши временно да вдигне забраните и да достави ремонтираната турбина за "Северен поток 1" на Siemens.

Така руският президент Владимир Путин успя да прокара първия прецедент в санкциите и много вероятно да опита да раздели съюзниците на Запад отново с помощта на газа.

Германия е една от страните в ЕС с най-голяма зависимост от доставките на руския природен газ. През 2021 г. през "Северен поток 1" страната е получила 35% от газа, който потребява, сочат данни на Ройтерс. Освен това Германия реекспортира руския газ към Франция, Австрия, Чехия и Швейцария. При намалени доставки изкушението за Берлин да спре да изпълнява ангажиментите си вероятно ще бъде голямо и това ще постави на сериозно изпитание единството в ЕС.

А това означава едно - ако Владимир Путин иска да разруши общността отвътре, той не трябва да спира изцяло "Северен поток 1", а да намали сериозно обемите - причини за това винаги могат да бъдат намерени. Тогава Олаф Шолц ще трябва да избира между вътрешните потребители - включително и домакинства и ключови за икономиката предприятия като BASF, за които газът е не само енергоизточник, но и суровина за производството, и съседните държави в ЕС.

В момента, когато газовите доставки в Германия са спрени, да се надяваме временно, Берлин разчита на съседите си - внася газ от Нидерландия и Белгия, коментира преди дни председателят на германския мрежови оператор Bundesnetzagentur Клаус Мюлер. Той беше категоричен, че в случай на нужда Германия ще направи същото, но дали в студената зима първата мисъл в Берлин ще бъде европейската солидарност?

Путин има още един ход, с който да опита да разруши единството - този път между Европа и САЩ, и той се нарича "Северен поток 2". Газопроводът не е сертифициран, но е напълно готов за въвеждане в експлоатация - тръбите са напълнени с газ. По време на посещението си в Техеран руският президент вече официално предложи да бъде използван газопроводът като начин за решаване на енергийната криза в Европа.

Този въпрос вече е повдиган пред Олаф Шолц, казва Путин, цитиран от ТАСС.

Газопроводът не е сертифициран и не разглеждаме подобна вероятност, коментираха още преди тези изявления в Министерството на икономиката на страната. "Въпросът не е актуален", каза говорителят на ведомството Беате Барон.

Замяната на трасетата и включването на "Северен поток 2" ще ядоса силно САЩ, които наложиха няколко пакета санкции срещу газопровода. Срещу него се обявиха и Прибалтийските страни и Полша, но като цяло позициите в ЕС бяха по-скоро неутрални. Реално използването на тези тръби ще бъде клин в отношенията ЕС - САЩ.

В Берлин дълго време настояваха, че това е икономически проект и дори успяха да убедят американския президент Джо Байдън да се откаже от някои ограничения срещу него. Но още преди Русия да нападне Украйна, в деня, в който Путин призна независимостта на ДНР и ЛНР,  властите спряха процедурата за сертифициране. Нещо повече, европейските партньори на "Газпром" се оттеглиха от проекта, проектната компания е в процедура по несъстоятелност, а според Der Spiegel Германия обмисля възможността да използва инфраструктурата на "Северен поток 2" на своя територия в плановете си за изграждане на терминали за втечнен газ.

Но какво би означавало за най-голямата икономика в Европа спирането на руския природен газ? Това е важен момент, защото реално от действията на Германия ще зависи и обединението на Запада, а съответно - реакцията срещу действията на Русия на бойното поле в Украйна.

Според изчисленията на UBS пълното спиране на газовите доставки за Германия ще доведе до свиване на икономиката с 2,8% през 2023 г. Намалението наполовина спрямо нивата от 2021 г. ще се отрази върху брутния вътрешен продукт на Германия със спад от под 1%. За сравнение, германската икономика се сви с 4,6% през 2020 г. заради пандемията от коронавируса. Ударът върху европейската икономика от вируса беше спад от 6 на сто.

Германия има още един буфер - публична задлъжнялост под 70% от БВП, или категорично страната има отговор на руския газов шантаж.

Разбира се, Олаф Шолц и неговият икономически министър Роберт Хабек са изправени пред сурова зима, пише Ройтерс. Агенцията обаче припомня, че ЕС реагира обединен при пандемията от коронавируса и това беше правилната и успешна политика. Сега общността може да докаже, че ще успее да устои и на други сътресения, дори и причинени от Владимир Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Отгоре на всичко. Всички знаем, че плати милиарди долари за СП2 само и само да шантажира ЕС. Какво безочие само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Отгоре на всичко. Всички знаем, че прати милиарди долари само и само да шантажира ЕС. Какво безочие само...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Ей, много лош тод Путин. Не стига, че запорираха стотици милиарди, а сега не иска и газ на дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
пак мрън-мрън, опит да замаже, но няма да му отговори директно, що ли? отговори му бе, разбирач... или ме са ти дали опорка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Е нали ти отговорих в #42. Уж си високоинтелЕгентен, пък не можеш да разбереш написаното. Сядай си, двойка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
ТАпо копейниче,чакам отговор на въпроса -кого нападнаха САЩ, за да му вземат територията и имуществото? Хайде, напъни се малко, стига само жалък вой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ватенката гледам пак чака някой да го мине във форума :] Ватенков, Северноамериканската интервенция броим ли я за "нападната от САЩ, за да и вземат територията, барабар с цялото имущество там?" или въпросът ти касае само случки от това хилядолетие? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Ама що трябва да броим след 1945 само? Щото от тогаз немците ядоха бой и се преструват на миролюбиви? И ще купувате с долари и евро, само ако има кой да ви продаде, Понял? Ако не, ше се чешите по репите и ще въвеждате извънредни положения. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Че кого е нападнала Германия например след 1945-та ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Купуваме по договор както е :) С долари и евро. Понял ? Като не искат - ДОВИЖДАНЕ :) Нищо няма да се случи кой знае какво....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още