IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката на цивилизациите - Орбан зове за консервативна съпротива

По-малко травестити, повече Чък Норис, обобщи унгарският премиер политиката за сигурност на страната си

08:32 | 05.08.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орбан при произнасянето на речта си. <em>Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg</em></p>

Орбан при произнасянето на речта си. Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg

Конференциите на CPAC (Conservative Political Action Conference) са сред най-важните консервативни събития в САЩ. Всеки, който е поканен тук, има какво да каже. На настоящото издание в Далас, Тексас, обаче лекциите се откриват от необичаен гост: Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се приближава до трибуната, на сцената, и крещи на присъстващите „AWAKE NOT WOKE"; буден, а не събуден.

Орбан се представя за съюзник, стреми се да сближи редиците си с присъстващите и бившия президент Доналд Тръмп. За щастие Тръмп го подкрепял. В изказването си министър-председателят се спира на идеята за предполагаема културна война, която ще реши положението на Запада и неговото предстоящо падение. Той, Унгария и американските консерватори искали да предотвратят това в битка срещу глобалистката левица. Ето кратка стенограма на една безумна реч пред частично опиянена публика в Тексас.

Страна под обсада

Унгарецът уцелва правилната нотка още в началото. Със спокоен тон той се прави на важен, шегува се малко, обижда пресата, използва правилните ключови думи. Орбан разказва как страната му в сърцето на Европа се бори за християнството от 500 години, как самият той е „старомоден борец за свобода" и най-дългогодишният министър-председател в Европа, но и баща на пет деца и пет внука. И най-важното: „Аз съм лидер на страна, която ден след ден е под обсадата на прогресивните либерали“.

За да оправдае себе си и присъстващите, той споменава за въведения в Унгария „принцип на нулева толерантност към расизма и антисемитизма", след което обяснява, че християните не могат да бъдат расисти, защото вярата им забранява това. Предисторията за всичко това: Орбан беше критикуван за десни изказвания по време на изява в Румъния. Той заяви, че европейците трябва да избягват да се „смесват" с неевропейци: „Не искаме да се превърнем в нация от смесени раси", защото страните, в които това се случва, „вече не са нации". Заради това изказване от преди седмици един от най-дългогодишните му съветници, Цуца Хегедюс, подаде оставка. В изявлението си за оставката тя казва, че е възмутена от "откровено расистката" и „чисто нацистка" реч, която би се харесала на Йозеф Гьобелс.

В Далас Орбан не стига толкова далеч, колкото в Румъния, но се представя за консервативен борец срещу предполагаемата либерална световна конспирация и прогресивна хегемония; лидер на последния малък християнски бастион в сърцето на ЕС. Колониалистите са се надигнали отново и са се съюзили с либералите, твърди той - това е врагът. Настоящата администрация на САЩ оказвала „идеологически натиск" върху Европа и Брюксел. Бившият американски президент Барак Обама дори се опитвал да промени унгарската конституция, но правителството му отказало. „Ето защо демократите ни мразят толкова, колкото и вас“.

Стар комунистически трик

Изказването на Орбан беше обявено под заглавието How We Fight („Как се борим"). Ето защо премиерът обясни на аудиторията как консерваторите трябва да дадат най-добър отпор: Просто не говорете с либералите, а правете нещо свое, иначе няма да се получи. „Това е културна война", казва той, а либералите имат „марксистки планове". Противоотровата? „Трябва да възстановим живота на нашите църкви, семейства и институции", предупреждава той. Унгария е „нацията на Давид срещу пробудените глобалисти". Той казва, че основата са общите християнски ценности. „Политическата левица не познава граници", казва той, тя искала да отдели западните цивилизации от християнските им корени.

Орбан разказва за постигнатите от него като министър-председател резултати, като например „нулева нелегална имиграция", защото Унгария е построила стена. Миграцията е „решаващата и последна битка за бъдещето", най-важното, което Унгария може да завещае на своите деца и внуци. Нещо повече, Унгария е изградила „стена от закони" около тези деца, за да ги предпази от джендър идеологията; в училище няма сексуално образование без съгласието на родителите. Държавно регулираното образование е „стар комунистически трик", каза още Орбан.

Когато унгарският правителствен ръководител прочете откъс от унгарската конституция за семейството, което се определя като съюз между мъж и жена, публиката се изправи от столовете си, за да го аплодира. Орбан се хвали, че през последните десет години броят на браковете се е удвоил, а броят на абортите е намалял наполовина. Ако семейството загине, Западът ще загине, убеден е премиерът.

„По-малко травестити, повече Чък Норис" - така Орбан обобщи политиката за сигурност на страната си и дори твърди, че унгарската столица Будапеща е „един от малкото големи европейски градове", в които е безопасно да се ходи по улиците през нощта. Той също така с гордост говори за стройна държава, ниски данъци и освобождаване от данъци на многодетните жени. „Така че, ако все още не си женен, трябва веднага да си намериш унгарска съпруга“, каза той към американските мъже пред него.

„Западът е във война със самия себе си", казва Орбан. „Но глобалистите могат да отидат по дяволите, аз съм дошъл в Тексас!" - изрича той, като отново получава бурни овации от публиката. „Тук съм, за да се обединим", призовава той и казва, че през 2024 г. предстоят президентски избори в САЩ, както и парламентарни избори в ЕС в Брюксел. Консерваторите в САЩ и Унгария трябва да се борят и да си върнат институциите във Вашингтон и Брюксел. Според него това е „битката за западните цивилизации". „Трябва да координираме движението на войските си", предупреждава Орбан.

След около 35 минути странната реч приключва. Унгарският министър-председател маха на публиката, стиска няколко ръце, взема отпечатаната си реч и слиза от сцената. Така CPAC ще продължи до събота вечерта с проявата на много консервативни оратори. Акцентът е появата на бившия президент Доналд Тръмп. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
хаха, факта че си ми лапал оная работа не ме прави геей, дюнерджийче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
Ведната си проличаха гейовете във форума. Кухия, Зеления, Изтривалката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
измисляй си ги колкото щеш, фактите отново са срещу бъртвежите ти... *** на психиатър да се лекуваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Соларов - тия хора са ИЗБЯГАЛИ от Османската империя, за да не бъдат ИЗКЛАНИ, защото са били ХРИСТИЯНИ !!! Ако беше обратното, те щяха да избягат от Бесарапия и да се върнат при хуманните и човеколюбиви чалмалии... По същият начин след освобождението на България - три села турци шиити са избягали от сунитската османска империя и са се заселили в Дряновско !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 1 година
до някъде си прав, но зада е пълна картинката прибави и такива като теб и Орбан към причините за упадък на цивилизацията! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
Защо мислиш,че има над 200 хиляди българи в Молдова/Украйна :) ?Да не мислиш,че Османската империя си е изгонила поданниците от които е вземала данък (християни) от мюслитата не е вземала данък. Нали като ги изгони няма да има кой да работи на полята. Защо по Делириомана е празно и се е наложило да се карат османци от Азия ? Ще ти отговоря макар ,че си учител ! Защото твоята русия след всяка неуспешна война с Османската империя е подкарвала народа нагоре към Украйна / Молдова за да работят и да бъдат крепостни селяни. Да в русия също е имало робство ! Селяните са НЯМАЛИ права и са се продавали заедно с нивата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
*** в Тексас са докарани НАСИЛА там другарю :) По същия начин както десетки хиляди българи са подкарвани от руските войски преди 1878-*** към територията на Украйна за да бъдат роби и да работят на полетата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Орбане остави хората да бъдат каквито искат да са ! Един слуша народна музика друг слуша death metal трети слуша класическа музика. НЕ виждам абсолютно никакви проблеми. Това си личен избор. Не виждам и проблем да си метъл и да си с дълга коса :) Проблем ли е за теб ? Ето това ,че слушам death metal , trash metal и hard core не ме прави по малко човек. Цели 5 деца имам :) Други пък не иска да имат деца това си е тяхно желание и аз напълно го уважавам. Ако личния ми избор НЕ застрашава останалите в обществото НЯМА никакви проблеми :) Останалото е в главите на разни идиост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
"Битката на цивилизациите"? разпадът на семействата и унищожаването на семейните ценности, поощряването и промотирането на хомосексуализъм и "транссексуалност", WOKE-измът и прочие задълбочаващи се симптоми не са признаци на "цивилизация", а на упадъкът и разпадът на цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Пряснорегистриран тpoл копейник, ти кое от всички мурзиляжни човеченца си, но с ново име? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още