IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столарски: Само либерализация на транспорта ще реши проблема с превозвачите

България е вратата на Турция към европейския пазар и трябва да използва това свое преимущество при защититата на българския бизнес, заяви председателят на БАСАТ

10:18 | 14.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>снимка: Bulgaria On Air</em></p>

снимка: Bulgaria On Air

Единствено пълна либерализация на режима на разрешителните ще реши транспортните проблеми между България и Турция, каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски в ефира на телевизия Bulgaria On Air.

Той оповерга слуховете, че българските превозвачи, и в частност малките и големите фирми, са разединени и заяви, че ако няма решение на проблема след срещата между България и Турция на 17 февруари, ще последва нова блокада на границата.

Само пълна либерализация на транспортния режим между двете страни ще реши проблемите, смята той. Турция обаче не желае подобно споразумение и избутва българските превозвачи от своя пазар. Това от своя страна кара европейските търговци да предпочитат турски шофьори пред българските заради ограниченията, наложени над родния бранш от турска страна, добави Столарски.

Турция брани своя пазар и няма да го отстъпи, допълни експертът по транспорта Георги Милошев. Той изтъкна, че турският профсъюз на превозвачите е изключително силен и се ползва с пълната подкрепа на турското правителство. Затова и изпълнителната власт в България трябва да застане плътно зад българския бизнес, призова Милошев.

Като стъпки за решаването на проблема той посочи създаването на комисии, които да се занимават с транспортните въпроси. Смесена комисия между българската и турската страна била задължителна, тъй като проблемът е много сериозен и тлее от години. Според експерта обаче освен нея е нужна и вътрешна българска комисия към министерството на транспорта, която да предвижда проблемите и да се стреми да ги решава предварително.

"Спирачките са от турска страна и трябва да се предвиждат, защото това се случва всяка година", каза Милошев.

По думите му България има едно основно предимство и това е членството в Европейския съюз. Той е вратата на Турция за европейския пазар и трябва да използва това свое преимущество при защитата на българския бизнес и това е задача на регулативните органи на министерството, заяви експертът.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Затова и изпълнителната власт в България трябва да застане плътно зад българския бизнес, призова Милошев."Така е ! Властта ТРЯБВА да отстои позициите на бизнеса ни. А бизнеса ни трябва да е готов на загуби за да извоюва позиции. Не може така който иска да ни гази и да се държи с нас като с "безгласна буква"! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още