Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Актуални теми

В България се рециклират около 25% от битовите отпадъци

Трябва да бъде постигната целта от 55%

В България се рециклират около 25% от битовите отпадъци

Снимка: Pixabay

В България се рециклират около 25% от битовите отпадъци (по данни за 2014 г.). Това каза министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева, която откри вчера в София първия Екодизайн форум „Бизнес за природата“. 

Още по темата

Министърът отчете, че 177 общини с население 6,6 млн. души са обхванати от системите за разделно рециклиране на отпадъците през 2016 г.

Тя коментира, че през последните години у нас е направен качествен скок в третирането на отпадъците като ресурс.
Темите за опазването на околната среда са заложени за българското председателство на ЕС в началото на 2018 г., каза екоминистърът, цитирана от пресцентъра на МОСВ.

И припомни, че са изградени 19 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват над 3,5 млн. жители. 12 от системите са обезпечени с компостиращи инсталации за биоразградими и зелени отпадъци, а 11 – със сепариращи инсталации.

След 2010 г. намалява количеството генерирани битови отпадъци. Средно на глава от населението за България се падат 442 кг, при средно за ЕС – 475 кг.

Както на европейско, така и на местно равнище целта на нормативната рамка е да се постигне плавно преминаване от линейна към кръгова икономика, заяви на форума експерът Антон Пейчев.

В Холандия са си поставили за цел да постигнат 100% рециклиране на отпадъците и 100% използване на електроенергия от ВЕИ, коментира експертът Херман Хуизман.

По статията работиха: автор Елин Качулски, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от