IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Кои са най-големите американски финансови донори за 2014 г.?

Само преди дни основателят на Facebook Марк Зукърбърг заяви, че ще дари 45 млрд. долара за благотворителност

11:05 | 04.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Марк Зукърбърг, основател и главен изпълнителен директор на Facebook, обяви във вторник, че планира да даде 99% от акциите си във Facebook (на стойност 45 млрд. долара) за благотворителност, припомня Statista. Обявлението бе представено под формата на писмо до новородената му дъщеря Макс и бе споделено от Зукърбърг на личната му страница във Facebook.

Зукърбърг и съпругата му Присила Чан създадоха Chan Zuckerberg Initiative с дългосрочната цел за постигане на напредък на човешкия потенциал и промотиране на равенство за бъдещите поколения. Зукърбърг подчерта, че не планира да напусне Facebook за сметка на филантропичните си инициативи, добавяйки, че възнамерява да остане главен изпълнителен директор на Facebook за много години напред. 

Редица хора обаче изразиха съмнения и обърканост за мотивите на Зукърбърг. За да ги разсее, директорът на Facebook разясни в официалната си страница как той и жена му Присила обмислят да очертаят плана си.

„Първоначалните ни приоритетни области са индивидуално обучение, лекуване на болести, свързване на хората и изграждане на силни общности. Вече сме направили много инвестиции през последните пет години в тези сфери – образование, наука, здравеопазване, достъп до интернет и включване”, написа Зъкърбърг.

Каквото и да си мислим за младите и понякога дори неприятни технологични милиардери от Силициевата долина, много от тях връщат част от богатството си обратно в обществото и се опитват да подобрят условията на живот както на местно ниво, така и по света.

Начело с Бил и Мелинда Гейтс, шестима от десетимата най-големи американски донори през 2014 г. са от технологичната индустрия, като сред тях са съоснователят на WhatsApp Ян Коум, Шон Паркър от Napster и Никълъс Уудман, човекът зад GoPro.

Infographic: Tech Entrepreneurs Embrace Philanthropy | Statista

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още