IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите през 2016 г.: Работещите активи на фокус

Очакванията са повече чуждестранни инвеститори да навлязат на пазара през 2017 г.

08:13 | 09.01.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2016 г. вече е история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

Повече сделки с доходоносни активи и малко повече интерес от чуждестранни инвеститори. Това са двете основни тенденции на пазара на бизнес имоти в България за 2016 г.

Цялостното усещане за възход този път се подклажда не само от пазара на парцели и офиси, а и от останалите сегменти, в които се реализираха ключови сделки. Така местни играчи разшириха портфейлите си от активи, а някои чужди инвеститори затвърдиха присъствието си в страната.

Силните позиции на България сред аутсорсинг индустрията в глобален мащаб продължават да тласкат инвестиционната активност (строителство и сделки с работещи активи) на пазара на офиси, където дисбалансът между търсене и предлагане още не е преодолян. Донякъде това дава тласък и на новото жилищно строителство.

Това затвърждава позицията на парцелите за строителство на офиси и жилищни сгради като един от най-желаните активи от инвеститорите с оглед и на добрите перспективи пред пазара. През 2016 г. обаче силно представяне постигнаха още хотелиерския и търговския сегмент от пазара заради силната година в туризма и възстановяването на икономиката и потреблението.

Имотите, които носят доход – най-предпочитани от инвеститорите

За цялата 2016 г. се очаква обемът на инвестициите да достигне 250-270 млн.евро, според оценките на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield. Около две трети от тях са с доходоносни активи, докато през 2014 и 2015 г. преобладаваха земята и подценените имоти.

Като се изключат сделките със земя, активите, придобити от крайни ползватели, както и проблемните активи, обемът на сделките е над 100 млн.евро, посочват от MBL|CBRE.

Сред ключовите сделки са тези за Sofia Airport Center, придобит от инвестиционния фонд Revetas Capital, който преди това купи мола при хотел „Хемус“ в София (в момента ребрандиран като Park Center), за Retail Park Plovdiv, придобит от собствениците на веригата HomeMax, за Mall Plovdiv, който стана 100% собственост на ирландския фонд Avestus Capital Partners.

Още по-големи сделки обаче се очакват през следващата година – с активи над 50 млн. евро и с големи инвестиционни фондове, които все повече настъпват в региона на Югоизточна Европа. България е с добри позиции в региона заради добрите макроикономически показатели, макар и политическите сътресения да помрачават перспективите поне в краткосрочен план.

Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още