IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти излиза от кризата

Цените на имотите записват реален ръст за второ поредно тримесечие, отчитат от консултантска компания

08:36 | 07.08.14 г. 24
Автор - снимка
Редактор
 Пазарът на имоти излиза от кризата

Имотният пазар в България все по-убедително излиза от кризата. Според изчисления на компанията Bulgarian Properties на база данните на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2014 г. средните цени на жилищата в страната са регистрирали второ поредно реално годишно нарастване от 2%.

Реалния ръст компанията изчислява след приспадане на инфлацията чрез Хармонизирания индекс на потребителските цени.

През второто тримесечие на годината ръстът на цените на жилищата леко се е ускорил – през първите три месеца на годината беше отчетено годишно повишение от 1,79%, посочват от компанията.

„Тези данни са в пълен синхрон с прогнозираното от нас в края на миналата година приключване на низходящия тренд и навлизане на пазара в нов етап от своето развитие“, допълва се в анализа на агенцията.

Положителният тренд на имотния пазар е най-отчетлив в София и Пловдив. И в двата най-големи града в България цените на жилищата през изминалите месеци отбелязаха четвърти пореден реален годишен ръст в размер на 4,38% в София и 5,37% в Пловдив.

Спрямо предходното тримесечие цените на имотите в столицата са нараснали с 1,34%, а в Пловдив – с 1,96%, изчисляват от компанията.

Средната цена на продадените апартаменти в областните градове в България през второто тримесечие на 2014 г. е 444 евро/кв.м. при 443 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2014 г.

Нарастване на цените има във всички големи градове на страната. В София средната цена на кв. м се е увеличила до 753 евро, в Пловдив – до 489 евро, във Варна – до 699 евро, в Бургас – до 578 евро, в Стара Загора – до 454 евро, а във Велико Търново – до 372 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Веск
преди 9 години
Въпреки всичко има градове, където имотите си растат и то не от месец-два. Основния проблем сега е кризата с Русия и Украйна, както и евентуални икономии в бюджета. Демографския колапс явно не засяга сериозно за сега много от големите градове - там все още пристига селско население в търсене на работа (неквалифицирана и нископлатена естествено - друга извън София няма). Лошо е трайното нерешаване на проблема с доходите, На практика след 2008 застой в доходите. Политиците не коментират това. Важното условие за поевтиняване на кредитите е на лице. Лошото е че оптимизма пак си отиде от месец-два насам. Нещата ще се изяснят след изборите, когато и лятната вълна купувачи изчезне. Сградния ни фонд е стар и окаян - строителството на този фон наистина е символично спрямо необходимия за обновление темп. То щом американската икономика зависи от строителството на жилища какво остава за нашата. Няма жилища, няма растеж. Ние нови технологии и потенциал за тях сериозен нямаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 7
pepince
преди 9 години
Възвръщаемостта от наем при "собственост" закупена с ипотечен кредит е отрицателна :)...т.е. минава се през съдебен изпълнител...т.е. както и да ви зарибяват, правете си добре сметката, има хиляди обяви "дава се под наем" и имоти без наематели повече от 3-4 години, тази територия не я чака добро бъдеще, сори...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 9
Crux
преди 9 години
Възвръщаемостта от наеми е точно НУЛА. Каквото събереш от един наемател, ще го дадеш за ремонти, след като той напусне. Даже не калкулирам данъка за апартамента и данъка върхо дохода от наеми, неплатените сметки и времето, през което боксониерката ще седи празна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
Много хора с пари се усетиха, че ако вземат евтино жилище и го пуснат под наем, то възвръщаемостта им ще достигне 8-9 %, а това вече нито една банка не може да даде като лихва!Сметнете за колко може да купите малка боксониерка, да я вкарате в подходящ търговски вид и да й вземете 270-280 лева. Годишния доход от наем ще е около 3300 лева, разделете го на инвестицията и ще видите колко е годишната доходност...Рано или късно хората, които живеят под наем, ще се усетят, че да се живее под наем не е изгодно и ще търсят да си купят, но няма да си купят дъното :-))Печелят на този свят тези, които се усетят първи - съгласни ли сте с това ?Е, аз си казах приказката :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
Усещам инерция в коментарите тук ... докато през последните 5 години имаше спад и всички го виждаха ( спомням си, че и тогава "коментаторите" се усетиха маааалко по-късничко ), то сега продължавате да пишете едно и също, без да гледате обективно на пазара, защото той се променя !!!Първо: Лихвите по ипотечните кредити са далеч по-ниски от 8 %, както беше писал някой по-долу - лихвите са около 6 %, а не забравяйте лихвите по депозитите, които са около 3 % и вече се обезмисля да спят в банките, особено след сътресенията в КТБ.Второ: Допуска се грешката "от частното към общото" - популярна грешка, която се изучава в училище по Философия. Ако гледаш себе си това по никакъв начин не обяснява пазара !!! Не анализирайте пазара по себе си, защото на пазара има много други участници !!!Трето: Рецесията вече е в миналото - ръстът няма да е така бърз, защото това е макро процес, но той вече е започнал !!! В средносрочен план ще го видите осезаемо, но тогава ще бъде малко късно :-)).......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
TIM
преди 9 години
"Умните пари" следват различна "логика", и винаги отиват на "правилното" място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Трудно е човек да ти проследи ,,логиката,,...а направо плашещо е,че до тук имаш 3 +-са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 4
TIM
преди 9 години
В една сделка има най-малко две стани. Логиката на въпроса е кой е продавача и какво очаква? Дали пък не е по-информиран, не продават панически и на всяка цена. Какво ще се случи след като тези които държат огромни активи: банки, дружества за секюризация на имоти, лобисти които приемат законите в тази свера, решат че не си струва доходноста от държането им и решат да стрижат овцете по-елегантно през данъци.Така или иначе по един или друг начин управляват държавата, а лесни пари вече няма. Тещата исторически и икономически след 25 години преход си идват на мястото. Когато имаш власт, активите и парите нямат значение!но за да управляваш, трябва да съумееш, да преразпределяш успешно, и още по-успешно да събираш данъци. Моята логика ми говори за повишение на данък имот след като тарикатите излязат. Точно този данък няма как да се скрие и избегне плащането му, не е резултативна величина. Очаквам дори и но данъци: примерно данък активи за фирмите и данък средносписъчен брой служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
1111@
преди 9 години
Банкерчето излезе не само по-алчен от клиентите си,но и по-бърз...хахахаха...Зариби балъците с 8% лихва,събра 5-6 милиарда и .......не му издържаха нервите! Явно народа съвсем е изперкал от страх,за държи толкова пари по банките.Ако си бяха взели по 1-2-3 гарсониерки,сега те да са в Австрия,а не Цецко...Ама алчни,както казваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 2
avramcho
преди 9 години
Прав си , Парите винаги отиват на Правилното място ;)в случая има лек нюанс :...............или ниска доходност , или Без Пари..никой не говори за големи печалбищото с Балоните финалът е един и същ , само им сменят имената..;)първо е Кредитен балон , след него е Брат му...Депозитния Балонсещаш ли се каква е интифата ??КТБ може да е дала само начален Сигнал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още