IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин остава най-добрият европейски град за инвестиции в имоти

Цените на жилищата в столицата на Германия са по-ниски в сравнение с другите западноевропейски столици, а търсенето на имоти под наем расте

09:33 | 10.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За трета поредна година Берлин заема първо място в класацията „Emerging Trends in Real Estate 2017“ на консултантската компания PricewaterhouseCoopers на най-добрите европейски градове за инвестиции в недвижими имоти, съобщава онлайн изданието globalpropertyguide.com.

Водещите градове на Испания – Мадрид и Барселона, се класират на съответно 9-то и 16-то място, а Париж се задържа на 17-то място със стабилна перспектива. 

Лондон пропада от 15-то до 27-мо място заради влошените перспективи пред капиталовата печалба и въздействието на Brexit по отношение на заетостта и бюджетните разходи.

Москва е на последното 30-то място в класацията заради нестабилната политическа ситуация, икономическата криза и обменния курс на рублата.

Берлин получава най-висока оценка по всички показатели - инвестиции, развитие, отдаване под наем и капиталов растеж. От няколко години градът е на радара на европейските и световни инвеститори, привлечени от силния потенциал за капиталова печалба.

В допълнение към ниските ипотечни лихви ръстът на цените на имотите в столицата на Германия достига около 10% всяка година, като това се очаква да се задържи като тенденция в бъдеще.

Въпреки поскъпването на имотите обаче, градът е с най-ниски цени от водещите западноевропейски столици. Жилищата в Берлин са 2-3 пъти по-евтини от тези в Париж и до 5 пъти по-евтини от жилищата в Лондон за сходно централно местоположение.

Берлин претърпява и силен икономически импулс с процъфтяващи показатели в различни сектори, например туризма, който удвоява обемите си за 10 години - от 15 млн. нощувки през 2006 г. до 31 млн. през 2016 г.

Берлин е и глобален хъб за стартиращия бизнес. През 2015 г. стартиращите компании в града са привлекли 2,4 млрд. евро рисков капитал, а през 2016 г. обемите вече достигат 3,7 млрд. евро, което е значително над нивата в Лондон и Стокхолм.

Инвеститорите се възползват и от данъчните предимства за отдаване под наем, сред които възможността за амортизация на част от разходите за покупка на имот и приспадане на лихвите по ипотеките от приходите от наеми.

Данъкът върху собствеността в Берлин освен това е доста нисък в сравнение с други европейски столици. За апартамент с площ 50 кв.м на централна локация годишният данък би възлизал на около 150 евро.

Основното данъчно предимство за частния инвеститор обаче определено е освобождаването от данък върху печалбата след 10 години период на държане на собствеността.

Берлин се превърна в мултикултурен космополитен град, където хората от целия свят искат да се преместят, да работят и да живеят. Градът е и сред най-добрите населени места за живеене в света. Процъфтяващият технологичен сектор привлича млади хора от цял свят, заради което демографската прогноза предвижда увеличаване на населението с около 45 хил. души годишно.

Това води до намаляване на дела на свободните жилища и структурен недостиг на жилища спрямо търсенето, което непрекъснато тласка наемите нагоре.

Същевременно по-малко от 20% от берлинчани притежават собствен дом. Затова и недостигът на предлагане ще бъде основният дългосрочен инвестиционен двигател за пазара през следващите години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още