IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бум на сделките с нежилищни имоти, ползвани за живеене, по Черноморието

Цената, локацията и възможностите за оригинален интериорен дизайн привличат купувачите, според сайта Imoti.net

08:12 | 25.07.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Нежилищните имоти, „подходящи за живеене“, стават все по-търсени в черноморските региони в България, показва анализ на сайта Imoti.net на базата на данни от брокери.

Гаражи, складове, тавански помещения, сутерени, партерни помещения, стари фабрики, училища и други подобни се купуват усилено с цел живеене. Тази тенденция се наблюдава най-вече по Северното Черноморие, стана ясно по време на дискусия на Imoti.net във Варна.

Защо клиентите предпочитат такъв тип имоти?

В съвременното строителство заради ограничението в броя на етажите за определени райони и изискването жилищните имоти да имат минимална площ, санитарно помещение, мазе, паркомясто и т.н. често строителните компании се принуждават да заобикалят тези правила и да изграждат имоти, които не отговарят на критериите за жилище, но позволяват да бъде обитавано с такава цел.

Данните сочат, че основните критерии за избор на подобен имот са цената и локацията. Дълго време партер и последен етаж бяха пренебрегвани от купувачите, но вече не, казват от Imoti.net.

В същото време в централните и крайморските райони няма предлагане на свободни имоти.

Не е за подценяване и възможността, която такъв тип имоти предоставя за развихряне на въображението в интериорния дизайн и изграждане на оригинална вътрешна архитектура.

От старите имоти интерес предизвикват необитаеми и неизползваеми големи сгради, като училища, фабрики, промишлени сгради, складове и др. Това са интересни обекти, които имат изградена инфраструктура, построени са стабилно, имат големи прилежащи дворове и чрез един съвременен ремонт се превръщат в прекрасни имения.

Възможна ли е промяна на предназначението?

Подмяната на предназначението на подобен имот е дълга и тромава процедура, но в далечна перспектива си заслужава, защото данъците за жилищен имот са по-ниски, отколкото за нежилищен.

Кои са купувачите на такива имоти?

Предимно млади хора, студенти, IT специалисти и арт личности са основните клиенти, които смело променят сделките с имоти на Черноморието, особено във Варна и региона.

Брокерите прогнозират тази тенденция да се развие и в други райони на страната. Това е причината Imoti.net да въведе възможност за публикуване и търсене на обяви за имоти по критерия „подходящ за живеене“, с което въведе иновация в сайтовете за обяви за недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
redcretin
преди 6 години
Живеенето в нежилищни е незаконно. Що за *** е писал материала въобще?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
THE TRADER
преди 6 години
Тия са гледали много филми... Много!!!Като твърдят това, нека кажат колко училища или фабрики са купени с цел живеене!?! Това пък с младите хора, студенти, IT специалисти изби окончателно рибата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още