IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите със стабилен пазар на жилищата в глобална класация

Хърватия е лидер по спад на цените на жилищата през първото тримесечие, а Дубай - по ръст

08:13 | 03.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
България е сред държавите със стабилен пазар на жилищата в глобална класация

България се нарежда сред държавите със стабилен пазар на жилищата в глобалната класация на консултантската компания Knight Frank за цените на жилищата през първото тримесечие на годината.

Страната ни заема 40-то място в класацията и е една от държавите, в които не е отчетена промяна в цените на жилищата за 12-те месеца до края на март т. г.

През първите три месеца на тази година е отчетен лек ръст на цените от 0,2%, посочват от консултантската компания, като се позовават на данните на Националния статистически институт.

В годишната глобална класация за цените на жилищата на Knight Frank за 2013 г. страната ни зае 43-то място.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от компанията, се е повишил с 0,6% през първите три месеца на годината, посочва се в доклада. Спрямо ръста, отчетен през предходното тримесечие обаче се наблюдава забавяне – в периода октомври-декември 2013 г. беше отчетено увеличение на цените в световен мащаб от 1,2%.

На годишна база обаче е отчетен ръст на цените на жилищата в глобален план от над 7 на сто, подчертава се в документа. Освен това през последните тримесечия обикновено има ръст на трансакциите, тъй като купувачите предпочитат да приключат със сделките преди настъпването на новата година, обикновено за да избегнат някакви промени в данъчните системи.

За първи път от 2008 г. насам нито една държава, включена в индекса на компанията, не е записала спад на цените от над 10 на сто, посочват експертите. В страните в дъното на подреждането обаче продължават да преобладават европейските пазари, които все  още не успяват да се възстановят напълно от кризата.

Единственото изключение са Сингапур и Япония, чиито жилищни пазари преминават през тежък период заради съответно мерките за „охлаждане“ и затягането на ипотечното кредитиране в града-държава и „Абеномиката“, която още не е успяла да оттласне от дъното цените на имотите в Страната на изгряващото слънце.

Кой е на върха и кой - на дъното на класацията

В годишната класация за 2013 г. Хърватия беше на второ място по спад на цените, но през първото тримесечие на тази година излиза на лидерската позиция, тъй като Украйна не е включена в подреждането.

За 12-те месеца до края на март цените на жилищата в Хърватия са се понижили с 9,7%, а само за тримесечието спадът достига 2,7%.

Второто място е за Кипър, където към края на март е отчетен годишен спад от 8,7%, а за тримесечието – 2,5%. Третото място е за Гърция със спад от съответно 8,4% и 1,3%. Първата десетка по спад на цените се допълва от Унгария, Италия, Испания, о. Джърси, Финландия, Словения и Холандия.

Най-силно повишение на цените отново е отчетено в Дубай – малко под 28% на годишна база и 3,4% за тримесечието. Следва Китай (Пекин и Шанхай) – съответно 17,5% и 2%, и Естония – 16,2% и 5%.

Първата десетка се допълва от Турция, Тайван, Бразилия, Австралия, Колумбия, САЩ, Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още