Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

България се задържа в топ 10 на най-бързо растящите пазари на имоти в света

Ръстът на цените на жилищата на годишна база у нас е двойно по-бърз в сравнение с глобалния, показват данни на консултантска компания

България се задържа в топ 10 на най-бързо растящите пазари на имоти в света

Снимка: Архив Investor.bg

България е на девето място от 59 пазара на жилища в света по ръст на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 г., показват данни на консултантската компания Knight Frank.

Компанията обаче е използвала данните за България на европейската статистическа служба Евростат за третото тримесечие на 2017 г. Индексът на Евростат за цените на жилищата за периода октомври – декември 2017 г. ще бъде публикуван на 7 април.

Още по темата
Данните на Националния статистически институт (НСИ) също са от третото тримесечие, като съвпадат със статистиката на Евростат. Индексът на Института за последното тримесечие ще бъде публикуван на 30 март.

Годишният ръст на цените на имотите в България достига 9% за периода. Спрямо предходното тримесечие увеличението е 2,2%, сочи статистиката. Това ни нарежда в „червената“ зона на класацията на компанията, където са най-бързо растящите пазари.

Лидер е Исландия, която стои начело вече няколко тримесечия и в класацията на онлайн портала за имоти Global Property Guide, с годишно повишение на цените от 15%, но намаление от 0,5% за тримесечието.

На второ място е Хонконг с ръстове от съответно 13,7% и 2,6%, а на трето – Чехия, с увеличения от 12,3% и 1,6%.

Топ 10 се допълва от Ирландия, Турция, Сърбия, която е нов играч в класацията и е включена от консултантската компания за първи път, Унгария, Латвия и на десето място Канада.

Според Knight Frank Украйна запазва позициите си на най-слаб пазар на имоти в света с годишно понижение на цените от 5,1% и 1,3% а тримесечието. Следва я Перу – също нов пазар за класацията, със спад от съответно 4,2% и 1,6%.

Сред най-слабите пазари на имоти в света попадат още Русия, Саудитска Арабия, Финландия, Полша, Италия, Бразилия, Гърция и Норвегия.

Глобалният индекс на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, приключва 2017 г. на ниво от 4,6% - по-малко в сравнение с отчетените през предходната 2016 г. 5,3%, но повече в сравнение със световния икономически растеж от 3,7% средно за миналата година.

Още по темата

На 85% от наблюдаваните от компанията пазари са отчетени повишения на цените в една или друга степен. Плавно се затваря ножицата обаче между най-силните и най-слабите жилищни пазари в света на фона и на някои насрещни ветрове, с които те се сблъскват.

На първо място сред рисковете от компанията поставят паричната политика. Нарастващите лихви в САЩ, Великобритания и Канада, както и поетапното отдръпване на паричните стимули в Европа, оказва натиск върху доверието на потребителите. Това притиска и пазарите, чиито национални валути са обвързани с долара, а очакваните допълнителни увеличения на основните лихви в САЩ със сигурност вече ще разпрострат влиянието си и извън границите на страната, посочва се в доклада.

Според експертите Европа е най-силният регионален пазар на имоти, а Русия и страните от ОНД – най-слабият.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
9
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Днес ще празнувам. Изпреварихме Канада. Урааааааа. Ама чувам за едни 25 процента празни жилища в София, Варна, Пловдив. Еееее, голяма работа, другаде са 30 и нагоре процентите, дори почти да няма ново строителство. Надувай балона. При Станишев заплатите бяха къде по-ниски, лихвите къде по-високи, а цените като сега долу-горе, че и нагоре в някои квартали и градове. Още може значи. Надувайте. Да има голямо ПУК и да паднат повече цените после. Аз купувам само на минимума на цените и до сега не съм се обутал. Чакам. Чакам си. Ама вие не бързайте, аз съм научен да чакам, надувайте си спокойно. Това заемчета, банки, оптимизъм - яко газ.
3
 
24
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
В топ 10 по ръст на цените на имотите и в топ 10 по обезлюдяване ??!!!
6
 
31
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нов имотен балон надуха светата троица- банки ,имотни агенции и строителните фирми !!!
5
 
23
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Банки,имотни агенции и строителни фирми на НОВ ИМОТЕН БАЛОН в България !!!
6
 
37
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
Сегашните надути цени ще създадат проблеми, затова очакваме корекция с едни 25 - 30% надолу, за да се върнат реалните стойности на имотите.

Още от Анализи
Ще има ли София зелени коридори?