IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата продължават процеса по стабилизация

За второ поредно тримесечие се отчита ръст на цените на жилищата от близо 1%, годишният спад e около 0,2%

09:38 | 16.12.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата продължават процеса по стабилизация

Жилищният пазар в България продължава процеса по стабилизация. През третото тримесечие цените на жилищата у нас са се повишили с 0,93% спрямо второто тримесечие, когато отбелязаха ръст от 0,95%, сочат данни на онлайн изданието Global Property Guide.

На годишна база е регистрирано минимално понижение на цените от 0,21%, докато през третото тримесечие на миналата година годишният спад достигна 6,84%.

Страната ни отбелязва и известно покачване в общата класация на изданието – от 36-то място през второто тримесечие до 30-та позиция през третото.

Най-силен ръст на цените на жилищата в глобален план е отчетен в Дубай – 21,37% на годишна база и 6,48% за тримесечието. След като пазарът в емирството се срина заради дълговата криза, през последните месеци темповете на възстановяване се ускориха значително и анализатори дори се опасяват от нов балон на пазара на имоти в емирството.

Втората позиция в класацията е за Тайван, където е регистриран годишен ръст на цените на жилищата от 14,98%, а за тримесечието – 0,09%. Третата позиция е за столицата на Естония – Талин, където цените са отбелязали повишение от съответно 12,46% и 3,78%.

Първата десетка на най-бързо възстановяващите се пазари на жилища в света се допълва от Филипините, Германия, САЩ, Хонконг, Япония, Шанхай в Китай и Сао Пауло в Бразилия.

На дъното на класацията – т. е. страната с най-бърз темп на спад на цените на жилищата в света, отново се завръща Испания. Там е отчетен годишен спад на цените от 9,46% и за тримесечието – от 1,65%. Понижението обаче видимо забавя темпове – през третото тримесечие на миналата година годишният спад на цените достигна 15,54%.

Гърция е на втора позиция по спад на цените на жилищата – 8,85% спрямо третото тримесечие на миналата година. За периода юли-септември обаче е регистрирано повишение от 0,81% и предстои да видим дали това е спорадично явление, или пазарът на имоти в южната ни съседка също върви към стабилизация.

Глобалният пазар на жилища продължава да набира сили – цените, коригирани с инфлацията, нарастват на 28 от 41 наблюдавани от Global Property Guide пазари, посочва се в доклада на изданието. В номинално изражение се отчита ръст на цените в 32 държави и спад в 9 държави.

Експертите заключават, че световният жилищен пазар записва най-силното си представяне от пика на строителния бум насам и се очаква тенденциите за траен растеж да се запазят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
OPASEN
преди 10 години
Този път девойката малко се е поотнесла, но факт е, че в България се наблюдава процес на стабилизация на пазара и цените! Според мен това се дължи на инвеститори, които оценяват пазара като "на дъното", а икономиката като "възстановяваща се" :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
Гари
преди 10 години
Ей, добре че сте вие да науча какво става с цените на жилищата в Дубай и Тайван. Рубриката ви "Имоти" е под всякаква критика, новини от всички части на света, само не и от България. За кого ги пишете всъщност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още