Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Цените на жилищата в Китай ще нараснат по-бързо през 2018 г.

Очакванията са за ръст от 5% тази година и от 3,3% през първото полугодие на 2019 г.

Цените на жилищата в Китай ще нараснат по-бързо през 2018 г.

Изглед от Шънджън. Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се цените на жилищата и инвестициите в имоти в Китай да нараснат тази година повече, отколкото се смяташе първоначално, тъй като засиленият контрол в големите градове продължава да тласка купувачите към по-нерегулирани малки пазари, показва допитване на Ройтерс.

Повишаването на цените и на инвестициите може да предложи така необходимата подкрепа за забавящата се икономика на Китай в момент, когато САЩ въвеждат все повече мита върху китайски стоки. Ръководителите на страната обаче вероятно ще останат напълно наясно с риска от имотен балон.

Цените на жилищата в Китай, където близо тригодишният бум се разпространи от мегаградовете към по-малките градове от вътрешността на страната, ще нараснат с 5% тази година и с 3,3% през първото полугодие на 2019 г., сочи допитването на Ройтерс сред 16 имотни анализатори и икономисти.

Това е с 1% повече спрямо предходното допитване през март и би било съвсем малко под растежа от 5,4% през 2017 г.
Очаква се инвестициите в имоти да нараснат с 8% тази година, което е над нивото от 5% в предишното допитване.

Предприемачите се опитват да запълнят наличностите си от жилища, а строителството на общински жилища се ускорява.

Още по темата
„Въпреки че ескалиращите китайско-американски търговски конфликти ще засегнат БВП на Китай, местният жилищен пазар все още е стимулиран от местното търсене и предлагане, така че е малко вероятно да промени курса си в краткосрочен план“, казва Дейвид Джи, ръководител на изследванията за Китай в консултантската компания Knight Frank.

Американският президент Доналд Тръмп предупреди в петък, че е готов да наложи мита на практика върху всички китайски вносни стоки в САЩ, като заплаши да въведе налози върху още стоки на стойност 267 млрд. долара наред с митата върху вноски стоки за 200 млрд. долара, които се очаква да влязат в сила в идните дни.

Бум, а не спукване?

Китайският жилищен пазар, който е голям двигател на икономическия растеж, започна да расте в началото на 2016 г., след като правителството облекчи ограниченията за купувачите, за да помогне за стимулирането на забавящата се икономика и за намаляването на големите запаси от непродадени домове в по-малките градове.

Но последвалият бум скоро породи опасения за спекулативен балон, което принуди властите да предприемат действия като ограничаване на кредитирането в сектора и рязко вдигане на летвата за купувачите. Мерките помогнаха за намаляване с повече от 50% на ръста на цените на жилищата през 2017 г. спрямо двуцифрения растеж през 2016 г.
Но анализаторите все пак очакват много градове с по-смекчени регулации да продължат да се възползват от бума в краткосрочен план.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Въпреки ниските лихви: Собствениците на жилищата в Германия са малцинство