Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Цените на ваканционните имоти по Черноморието достигат 1000 евро на кв. м

Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива за инвестиции

Цените на ваканционните имоти по Черноморието достигат 1000 евро на кв. м

Изглед към Варна. Снимка: Evgeniy Maloletka/Bloomberg

Цените на ваканционните имоти по Черноморието нарастват и достигат 1000 евро на кв. м през второто тримесечие, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Засилен е интересът към закупуването на имоти в курорта „Св. Св. Константин и Елена“, където цените понякога надвишават 1000 евро на кв. м, сочат данните на компанията. Запазва се и интересът към Южното Черноморие, като през второто тримесечие Несебър отчита ръст на продажбите с 55% спрямо първото тримесечие и с 61% на годишна база.

Българите остават основни купувачи на ваканционни имоти. Най-търсени са двустайните апартаменти в диапазона 20 хил. – 30 хил. евро и тристайните до 50 хил. - 60 хил. евро без такса поддръжка. Търсят се и селски къщи в близост до морето на цени между 50 хил. – 70 хил. евро.

В същото време липсват вторични продажби по Черноморието, а пълната заетост на комплексите създава предизвикателства при закупуването на имот, отчита Arco.

Данните на компанията за жилищния пазар у нас като цяло сочат повишаване на скоростта, с която се сключват сделките, намаляване на коментарите в цените и свиване на предлагането на имоти, което води до покачване на цените. Сред другите фактори за ръста на цените на жилищата агенцията посочва поскъпването на строителните материали, атрактивните ниски лихви по ипотечните кредити, промените в ЗУТ, които предвиждат повече общи части, както и разговорите в посока влизане в еврозоната, които стимулират инвестициите в имоти.

Още по темата
Голяма част от активността на купувачите се дължи и на атрактивните лихвени проценти по ипотечните кредити и търсенето на алтернатива, в която да инвестират спестяванията си и да получат допълнителна доходност, се посочва в доклада.

В София вписаните сделки с имоти през второто тримесечие нараснаха с 35% на годишна база, а в цялата страна от началото на годината има тенденция за ръст на броя на сделките с ипотечен кредит. От началото на годината покачването е с 35%.

В столицата през второто тримесечие търсенето на тристайни апартаменти леко намалява и те почти достигат нивото на двустайните. Търсени са както завършени (с акт 16) имоти, така и се повишават сделките „на зелено”. Данните на Arco сочат, че сделките за завършени двустайни апартаменти се случват на цени в диапазона 120 хил. – 140 хил. евро, като цената може да достигне и до 150 хил. евро, ако е включено паркомясто. Сделките за тристайни апартаменти са на нива от 160 хил. евро нагоре.

Жилищата се търсят предимно за лично ползване, но през последния месец има търсения и на жилища с инвестиционна цел – отдаване под наем или препродажба, отчитат авторите на доклада.

Търсенето е съсредоточена в кварталите Център, широк център, „Банишора“, „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Бояна“. Засилен е интересът и към крайните квартали, където цените все още са по-ниски, а сделките за инвестиция и спекулация са по-изгодни, пише Arco.

Агенцията отчита запитвания и за парцели за жилищни сгради в града, както и около София за къщи. През второто тримесечие расте предлагането на къщи, като тенденцията е в летните месеци то да се засилва. Апартаментите обаче продължават да преобладават в предлагането. То е съсредоточено предимно в монолитното строителство с по-голям процент на новото строителство в етап на строеж.

В крайните квартали на София се наблюдава засилено строителство и предлагане, като цените там варират в диапазона 950 – 1400 евро на кв.м. По-ниският диапазон е за начален етап на строителство.

„Заради повишената активност на купувачите, водени от желанието си да инвестират парите си или да закупят имот за живеене, се наблюдава и задържане на имотите от страна на продавачите с цел изчакване цената им да се покачи“, се казва в доклада.

Най-активно е предлагането в кв. „Кръстова вада” (1325 евро на кв. м), „Манастирски ливади” (1360 евро на кв. м), „Малинова долина” (1110 евро на кв. м) , „Бояна” (1250 евро на кв. м).

В Пловдив търсенето на жилища също е предимно за собствени нужди. Бурното строителство в покрайнините на града и все още атрактивните цени правят Пловдив подходящ за инвестиция в имоти, счита Arco.

Търсенето на двустайни апартаменти в града е в диапзона 45 хил. – 65 хил. евро, като ниският ценови диапазон е за сгради „на зелено” и в покрайнините на града. В централната част цените на двустайните апартаменти варират от 70 хил. до 100 хил. евро. Най-предпочитани са двустайните и тристайните жилища.

Най-желаният район в Пловдив продължава да е центърът с цени между 1000 – 1400 евро на кв. м, следван от „Смирненски“ и „Въстанически“, който е атрактивен с цените си от 750 – 900 евро на кв. м). Най-активно предлагане има в кварталите „Кършияка“ (750 – 1000 евро на кв. м) и „Кючук Париж“ (650 – 900 евро на кв. м).

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
2
 
6
Absolute_Amateur до: Sandy
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много от нещата казани от Sandi са самата истина! Относно Arco Real Estate, ако човек следи прессъобщенията им, може да види, че тази информация се повтаря през определени периоди. И незнам доколко може да е достоверна информацията им. Българите като цяло купуват само евтините имоти на черноморието, тъй като са доста по резервирани от чужденците за такъв тип имоти.
2
 
5
 
5
Absolute_Amateur до: Sandy
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Много от нещата казани от Sandi са самата истина! Относно Arco Real Estate, ако човек следи прессъобщенията им, може да види, че тази информация се повтаря през определени периоди. И незнам доколко може да е достоверна информацията им. Българите като цяло купуват само евтините имоти на черноморието, тъй като са доста по резервирани от чужденците за такъв тип имоти.
7
 
1
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Аз пък имам едни други наблюдения от южното черноморие, това което е качествено с добра локация, отсъствие на такси, инфраструктура и въобще ако всичко си му е наред се продава бързо. Наблюденията ми са в района на Царево, там горе долу се очовечиха нещата, остава и пътя от Бургас до там да се пооправи. И хората си купуват, на който му харесва там.
0
 
14
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това, което виждам аз е, че куп имоти по Черноморието си циклят в различни сайтове от доста месеци, а немалка част са там от години.. Колкото и да се набив, че хората се избиват да купуват, май реалността е доста по-различна.
0
 
12
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не се ядосвай. Хората ти казват че цените на вторичният пазар достигат 1000 евро, като пропускат факта че са закупени за 1500 или дори 2000 евро за квадратен метър.

Още от Анализи
Covid направи Лондон и Париж по-евтини... за богатите