IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза

Все повече турци не знаят как да изкарат месеца, а президентът си строи пищни палати с пари на данъкоплатците

08:32 | 16.09.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE</p>

EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

Турция е в сериозна валутна и икономическа криза от почти две години: курсът на турската лира е в режим на свободно падане. Безработицата е висока от месеци, особено сред младите хора. И понеже едно зло не идва само - пандемията удари един от най-печелившите браншове в Турция - туризма.

В тези тежки времена турците са принудени да затягат коланите, а много от тях, особено сред по-младите, потеглиха към чужбина, за да се отърват от безизходицата.


А какво прави Ердоган? Вместо да търси изход от кризата, той си строи пищни дворци за стотици милиони. Един от тях е луксозният дворец на брега на езерото Ван, който много прилича на някогашния дворец на селджукския султан Кай Кубадх Първи, пише в свой анализ за Deutsche Welle Даниел Белут.

Както съобщи турското правителство, палатът се строи точно на мястото, където навремето се е издигала шатрата на султан Алп Арслан, известен с военния си успех срещу византийците. Според информации в турските медии, строежът на двореца вече е погълнал над 14 милиона евро, макар правителството първоначално да твърдеше, че палатът ще струва не повече от 3,5 милиона евро. А за строителния предприемач се твърди, че бил стар приятел на Ердоган още от ученическите му години.

Да не забравяме и това: през юли 2019 турският Конституционен съд всъщност спря строежа, тъй като възпрепятства достъпа до брега и околностите на езерото. Но правителството на Ердоган прокара поправка в закона, с което забраната на съда беше на практика заобиколена.



„И на главите си да застанат, този дворец ще бъде построен" - така Ердоган отговаря на критиките. А в края на август добави и нова провокация: след тържествена реч на брега на езерото Ван, той пристигна в намиращия се наблизо нов дворец, откри го съвсем официално и дори преспа там една нощ.

"Заради алчността на един човек се жертват бреговете на езерото Ван. Докато милиони наши съграждани страдат от икономическата криза, този човек си строи все нови и нови дворци", заяви политикът от опозиционната Републиканска народна партия Гюлизар Караджа. Управляващата ПСР обаче изобщо не се вълнува от подобни критики.
Освен двореца край езерото Ван, Ердоган строи и пищна лятна резиденция край средиземноморския град Мармарис. Турският печат твърди, че този проект е не само много скъп, но и вреден за околната среда. Строежът на двореца с 300 стаи струва до момента над 37 милиона евро. Цели 50 000 дървета са били изкоренени, за да отстъпят място на президентската лятна резиденция.

Това е третият пищен дворец, който турският президент строи с парите на данъкоплатците. През 2014 той се нанесе в новия гигантски президентски дворец в Анкара. Заради невероятните разходи в размер на почти половин милиард евро, както и поради факта, че дворецът се намира насред природен резерват, опозицията поде протестни действия, които обаче не доведоха до успех.

Разточителните проекти на Ердоган се критикуват, не само защото тежат на бюджета. Обвиняват го и за това, че все по-решително извежда на преден план османското минало на Турция, загърбвайки идеалите на Турската република и на нейния основател Ататюрк. И трите нови двореца на Ердоган, както и редица други строежи от последните години, ползват архитектурни образци от времето на Османската империя и съществено се различават от характерния монументален стил след 1923 година, когато е основана турската република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 2
bozavino
преди 3 години
Не ги мислете турците, демографски са стабилни.Бойче, без хора, няма как да имаш в дългоспочен план висока добавена стойност.. Пък дали турската рира, ще потъне двойно, или още 5г, това е нещо толкова посредствено, за да има геополитически прочит. Дори всички турци да бяха жители на ЕС, населението на южната ни съседка,пак щеше даке увеличава, па ако ще тоя и за Султан да ке обяви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Така става в държавите, където се появи такъв...идва мизерията, ниските заплати и икономическия срив. Принери бол - ***, Ердогрух, Башарчо, МЪдурко, пpaceнцето Кимчо, иранския чаршаф и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Що за *** ? Ердо строи дворци, а наш Бойко го отнася...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
то в кадастъра на ярема (тъй се казва скатаната вилна зона) що интересни имена ще видиш ако се разровиш ... :))) ... къщето на минфина не е нещо особено , по-голяма е , малко по-излъскана на външен вид , изотвътре не се знае що е ... чак пък дворец ... :))) ... постижимо е с официалните кинти дето получава + заплатата от герб (все пак имаха дълги години доста сериозна субсидия) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Щото никой не очаква да е на власт повече от 2-3 мандата. Има твърде много примери - в момента ГЕРБ на всеки следващи избори, губи между 100к и 200к гласа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
das
преди 3 години
Не си прав, той ексминфина Горанов вече си завърши двореца в полите на Витоша, обаче да си чул нещо по новините? Не. У нас се строят не държавни дворци, а само частни такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Ако боеко построй дворец, 100% ще пишеш, защо си строй дворец, като народа "мизерства".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
das
преди 3 години
Е и?Там въпреки кризата имат двроци, а при нас въпреки стабилитета имаме едно голямо нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още