IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти прогнозират недостиг на офис площи в София в средносрочен план

За първото тримесечие отново ИТ и аутсорсинг компаниите са усвоили най-много площи от отдадените под наем, сочат данни на Forton

10:26 | 21.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерти прогнозират недостиг на офис площи в София в средносрочен план

Международните компании, които релокират работни места в секторите информационни технологии (ИТ) и бизнес услуги в София, в средносрочен план ще се сблъскат с недостиг на офис площи, които да отговарят на изискванията им. Това показва регулярното пазарно проучване на консултантската фирма Forton, стратегически партньор за България и Македония на глобалната компания за имоти Cushman & Wakefield.

Свободните площи в топ 10 офис проектите, които бяха най-предпочитани от наемателите в последните 4 години, са намалели до 7,5% от наличностите. През последното тримесечие на 2013 г. те са били 10,9%.

В сравнение с година по-рано офисите в активен строеж намаляват почти наполовина като резултат от завършването на една част от обектите и продължителното преустановяване на строителството на друга.

Общо 236 хил. е била площта на административните сгради в строеж към края на март 2013 г. срещу 143 хил. кв.м към същия месец 2014 г., сочат анализите на Forton. От тях на пазара се очаква да бъдат предложени 105 хил. кв.м за 2014 и 2015 г., и то ако проектите бъдат завършени в обявените срокове.

През първото тримесечие са били въведени в експлоатация 30 хил. кв.м. Заради предварителни договори за продажба и наем от тях незаети бяха едва 10 хил. кв.м. До края на годината се очаква да бъдат завършени офис сгради с допълнително 58 600 кв.м., прогнозират експертите на консултантската компания.

Анализът на Forton разкрива, че търсенето на офис площи е запазило инерцията си от края на 2013 г. и в първото тримесечие са били усвоени 20 хил. кв. метра, от тях 13 510 кв.м по договори за наем, а останалите – по договори за продажба.

За поредно тримесечие ИТ и аутсорсинг компаниите усвоиха най-много площи - 48,5% от отдадените под наем, става ясно от данните.

„София остава едно от предпочитаните места в Европа за изнасянето на работни места в тези два сектора“, споделя Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. „За този тип международни наематели ключови фактори са транспортната достъпност, нивото на сигурност, удобствата за служителите и общият капацитет на проекта. Сградите, които могат да предложат такава комбинация, са малко и се заемат бързо.”

По данни на Forton в рамките на 2014 г. големите корпоративни наематели ще избират от не повече от 100 хил. кв. м., които са налични към днешна дата, предстои да бъдат завършени или да бъдат освободени от настоящите си ползватели.

В резултат на стабилното търсене ефектът от новите сгради върху дела на свободните площи за пазара беше незначителен и те останаха на ниво 30% от наличностите. Наемателите обаче продължиха да демонстрират предпочитания към клас А проекти по основните булеварди – най-вече „Цариградско шосе“ и „България“ за сметка на периферни райони или проекти с по-ниско качество.

„С намаляването на наличностите на най-търсените местоположения и в топ сградите новите наематели ще бъдат под натиск да правят компромиси с местоположението или с бюджета си за офис“, каза още Станимира Пашова. „През първото тримесечие доминацията на бул. „Цариградско шосе“ намаля за сметка на бул. „България“ и района на летището.”

От Forton твърдят, че, ако на офис пазара в София търсенето и предлагането все още са в относително равновесие, то индустриалните и логистичните компании са изправени пред недостиг на завършени проекти. Поради това в следващите тримесечия очакванията са им основните сделки да бъдат покупки на земя за сгради за собствено ползване или строителство по поръчка на база предварителен договор с наемател.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още