IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Европа остават атрактивни и търсени активи за инвестиция

Капиталът и дълговото финансиране ще останат изобилни за повечето сегменти от пазара на имоти, посочва се в доклад

08:30 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Имотите в Европа ще останат атрактивни и търсени активи за инвестиция въпреки икономическите и политически проблеми, посочва се в доклада Emerging Trends in Real Estate Europe 2020, цитиран от property-magazine.eu.

Докладът, публикуван ежегодно от Urban Land Institute (ULI) и консултантската компания PwC, се основава на становищата на над 900 специалисти по недвижими имоти в цяла Европа, включително инвеститори, предприемачи, кредитори и съветници.

Тъй като лихвите ще останат по-ниски за по-дълго време и доходността от облигациите на някои страни е отрицателна, доходът от недвижими имоти остава привлекателен за инвеститорите, особено в сравнение с други класове активи.

Очаква се, също така, капиталът и дълговото финансиране да останат изобилни за повечето сегменти от пазара на имоти.

При продължаващото политическо напрежение, в резултат на което икономическият растеж е в застой, има малко доказателства за самодоволство предвид присъщите рискове на пазара в късен цикъл, където стойностите са над историческите нива, като участниците на пазара внимават как да разпределят капитала с фокус върху градовете, които предлагат ликвидност и стабилност.

„Търсенето на сигурен и стабилен доход обяснява продължаващия силен интерес от страна на инвеститорите, които разпределят огромни количества капитал на пазара на имоти в сравнение с други класове активи. В същото време навлизането в новото десетилетие е белязано от много повече участници на пазара, мислещи стратегически за по-голямата инвестиционна картина, в която смесената употреба, интелигентната мобилност, плътността и по-голямото използване на технологиите са неразделна част от успеха на местата, в които те инвестират“, коментира Лизет ван Доорн, един от авторите на доклада.

Положителният, но предпазлив подход се възприема на фона на някои по-широки геополитически проблеми и специфични предизвикателства пред индустрията. Повече от две трети от анкетираните - по-висок дял от миналата година, казват, че нарастващите разходи за строителството ще имат най-голямо влияние върху бизнеса им през 2020 г.

Липсата на жилища на достъпни цени също остава проблем, като 61 процента от анкетираните казват, че смятат, че проблемът ще се влоши през следващите пет години. Делът им е значително по-висок спрямо дела на отговорилите по този начин през миналата година.

На макро ниво международната и европейската политическа нестабилност хвърля сянка върху индустрията и се оценява като притеснителна съответно от 81 процента и 70 процента от анкетираните. Близо 60% от участниците в проучването изразяват притеснение и от ситуацията на национално ниво – рязко покачване на този дял спрямо предходната година, особено във Великобритания и Германия.

„Въпреки несигурността, ефектите от Brexit и нарастващите строителни разходи, ние все още предвиждаме активен пазар през 2020 г. Инвеститорите очевидно извличат утеха от решението на централните банки да поддържат или намаляват лихвените проценти - забележителна промяна в настроенията спрямо доклада от миналата година и вероятно най-големият фактор в подкрепа на относителните нива на оптимизъм, които се появиха от тазгодишните интервюта“, посочва Гарет Люис, един от авторите на доклада.

Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още