Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Имотните пазари не предвещават системна заплаха за финансовата стабилност

В сравнение с предишни кризи днес има по-малко доказателства за дисбаланс между търсенето и предлагането, а и банките разполагат с достатъчно капитал

Имотните пазари не предвещават системна заплаха за финансовата стабилност

Снимка: Bloomberg

Британската търговска верига Marks and Spencer, която наскоро обяви съкращаване на 7 000 работни места, трескаво затваря магазини, както правят и безброй други търговци на дребно. От двете страни на Атлантическия океан светила в бизнеса като Brooks Brothers, Neiman Marcus и Debenhams изпаднаха в несъстоятелност. Междувременно много корпоративни гиганти планират да рационализират използването на офис площите, като съблюдават баланс между работата от вкъщи и от офиса. Просрочията по наеми са за милиарди. Накратко, токсичната комбинация от коронавирус и нарастващи онлайн продажби, така нареченият ефект Amazon, разтърси пазара на търговски имоти, пише Джон Плендър за Financial Times.

Още по темата
Тъй като сривовете при недвижимостите често водят до банкови кризи, това трябва да изпрати предупредителни сигнали. Подценяват ли централните банки и надзорните финансови органи заплахата от евентуален срива в цените на недвижимите имоти за финансовата система?

Измерването на щетите при търговските имоти е сложно, защото пазарът по своята същност е непрозрачен, а оценките отразяват бавно спадащите цени, когато пазарите потъват. В този смисъл борсово търгуваните тръстове за инвестиции в недвижими имоти (REITs) дават полезна представа.

Банката за международни разплащания, известна като банката на централните банкери, изчислява, че в САЩ, Великобритания, континентална Европа и Япония шокът от Covid-19 е заличил кумулативните печалби на REITs от последните пет години. За сравнение, индексите на фондовите борси в разгара на кризата в началото на март бяха изтрили само печалбите, постигнати през 2019 г. REITs също така изостанаха от възстановяването на борсите, което започна през април.

Имотните сделки се отменят. Компаниите за недвижими имоти се опитват да набират пари на облигационните пазари и черпят от неизползвани банкови линии. Според един опитен експерт по недвижимости, огромен брой имоти в САЩ и Великобритания сега струват по-малко от дълга, използван за финансиране на тяхната покупка. В същото време се увеличават просрочията на пазара на ценни книжа, обезпечени с търговски ипотеки, който е съсредоточен главно в САЩ. Агенциите за кредитен рейтинг очакват общата степен на просрочия да се доближи към края на годината до нивото от финансовата криза през 2008 г..

Това не са хубави неща. И все пак има основания да се смята, че те не предвещават системна заплаха за финансовата стабилност. Първо, имотните кризи, които се оказаха смъртоносни в миналото, се дължаха на екстремни кредитни цикли, при които пазарът на недвижимости действаше като крайно убежище за излишната ликвидност. Подобни цикли създават излишно предлагане на нови проекти, което води до намаляване на цените. Това бе в основата на кризата с нискокачествените ипотеки през 2008 г., както и на имотните кризи в края на 80-те и началото на 90-те години в САЩ, Европа и Япония, а и на кризата в средата на 70-те години във Великобритания.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
3
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Каврък и Зелка, вие коментирате все едно става дума за жилищни имоти в статията. А всъщност се открехва една много голяма и интересна тема: какво ще стане с огромните офис сгради и огромните кредитни експозиции към банките по цял свят?
Иначе мнението ми за жилищните имоти е: че понеже повече хора ще си работят от къщи цените им ще са стабилни и ще си имат търсене и предлагане (последното изречение е, защото все ви сърби да се коментират жилищните имоти)
1
 
5
 
3
nkavrakov1982 до: zelka007
преди 1 месец
Точно обратното.Цените на жилищата няма как да обърнат за няколко месеца.Това не са домати или картофи,защото банките имат огромни експозиции в имоти и е нормално да отлагат и бавят колкото могат просрочия по ипотеки и влошаване на кредитните портфейли.
7
 
1
 
2
zelka007 до: nkavrakov1982
преди 1 месец
хубавото на твоите прогнози за имоти е , че никога не се сбъдват ... :))) ... все трябва да се срива всичко , а то па на инат все си е същото ... че тук-там и поскъпват ...
1
 
5
 
1
преди 1 месец
Статията не споменава че след есента отпадат много правителствени програми за подпомагане на компаниите и служителите .Както е видно съкращенията едва сега се разгръщат и всички ефекти от кризата тепърва ще ударят имотните пазари.

Още от Анализи
Дворците на Ердоган: богатство въпреки икономическата криза