IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалните имоти и многофамилните жилища вече са се възстановили от пандемията

Възстановяването на офисите, търговските площи и хотелите ще отбележи напредък през идните две години, очаква консултантска компания

17:57 | 05.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Световната икономика започва да се възстановява в повечето региони, а служителите в много страни се очаква да се завърнат в офиса през второто полугодие на 2021 г. Към това се прибавят и прогнозите за ръст на сделките с бизнес имоти и силен скок на индустриалните и логистични имоти и сектора на многофамилните жилища в цял свят, пише консултантската компания CBRE в доклад с глобални прогнози за пазара в средата на годината.

Вариантите на COVID-19, растящият глобален дълг и възможността за продължително висока инфлация са ключовите рискове за икономиката и пазара на бизнес имоти през идните 12 месеца. Въпреки това CBRE прогнозира, че инерцията за икономиката, породена от натрупаното търсене, стимулите на правителствата и повторното отваряне, ще засенчат тези фактори.

CBRE прогнозира ръстът на БВП в Северна и Южна Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион да достигне връх тази година, воден от САЩ с повишение от 7,1% и Китай с 8,2%. Компанията предвижда още, че Европа ще достигне най-силния растеж на БВП през 2022 г., което ще ѝ помогне да е в крак с бързото възстановяване в глобален план.

Секторите на индустриалните и логистични имоти и на многофамилните жилища вече са се възстановили от забавянето през последно време, а възстановяването на офисите, търговските площи и хотелите ще отбележи напредък през идните две години, очаква CBRE.

„Глобалното възстановяване тече усилено, но ще са необходими няколко години за някои сектори да достигнат или да се върнат на нивата преди кризата“, коментира Ричард Баркъм, глобален главен икономист и ръководител на изследванията за Северна и Южна Америка в CBRE. „Притесненията за инфлацията вероятно ще доведат до волатилност на някои пазари, но очакваме, че на централните банки няма да се наложи да повишават лихвите през идните 12 месеца. Това ще подкрепи икономическия растеж за идните две години и създава положителна среда за бизнес имотите“, допълва Баркъм.

Ето какво прогнозира CBRE за глобалния сектор на бизнес имотите:

Капиталови пазари

Възстановяването на глобалните инвестиции в недвижими имоти и кредитиране ще набере скорост през второто полугодие на тази година и през 2022 г. CBRE прогнозира, че обемът на глобалните инвестиции ще нарасне с 23% през 2021 г. Възвръщаемостта ще остане стабилна, а капиталовата стойност ще се върне на нивата преди кризата тази година, което може да доведе до по-висока обща възвръщаемост отколкото през 2019 г.

Офиси

Свободните офис площи ще нараснат още малко тази година, след което ще намалеят през 2022 г. В глобален план положителното нетно усвояване на офис площи ще се завърне в края на 2022 г., стимулирано от ръста на заетостта. Глобалната наемна дейност се очаква да нарасне с 10% тази година, като активността в Северна и Южна Америка и в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) ще бъде водена от природните науки, промишленото производство, енергетиката и технологиите. В Азиатско-Тихоокеанския регион финтех секторът, застраховането и технологичният сектор ще са двигател на наемната дейност.

Наематели

В страни с ниска заетост на офис площите се очаква служителите да започнат да посещават по-редовно офисите през второто полугодие на тази година, ако не бъдат въведени нови ограничения заради ръста на делта варианта на коронавируса. Нагласите за големи съкращения на офис площите в Америка отслабват, а местни компании в Азиатско-Тихоокеанския регион очакват ръст на площите. Компаниите в ЕМЕА предвиждат запазване на съществуващите офис площи. Търсенето на гъвкави площи ще нараства.

Индустриални и логистични имоти

Тази година ще бъде най-силната в историята за сектора. Търговците на дребно и други наематели ще увеличат наличностите си, за да се предпазят от големи нарушения. Повече компании ще изнесат снабдителните си вериги, което означава, че логистични компании от трета страна ще заемат още по-голям дял от наемната активност.

Търговски площи

Възстановяването ще е неравномерно, като секторът на луксозните стоки, дискаунтърите и услугите ще привлекат най-голям дял от разходите на потребителите. Търговците на дребно ще разширят още повече програми като click-and-collect (поръчка на стоката онлайн и получаване в магазина – бел. ред. ) и доставка от магазина, за да компенсират растящите разходи при доставка от последна миля. CBRE очаква новите наемни договори да включват по-подробни клаузи, даващи на търговците на дребно повече варианти за реакция при големи непредвидени събития.

Многофамилни жилища

Многофамилните жилища ще се превърнат във водещ глобален инвестиционен клас активи в близко бъдеще, тъй като страните в ЕМЕА и Азиатско-Тихоокеанския регион все повече възприемат модела на апартамент под наем в многофамилна жилищна сграда, популярен в Северна Америка. Свободните площи ще намалеят през идната година, наемите ще се повишат, а капитализацията ще се свие. CBRE очаква, че повечето американски пазари ще надминат нивата на наемите преди кризата до второто тримесечие на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още